Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Mocno cytrynowy mus Lemon Curd
Mocno cytrynowy mus Lemon Curd

Mocno cytrynowy mus Lemon Curd

Niedawno pojawił się przepis na słodko – słony karmel, teraz nadszedł czas na słodko – kwaśny lemon curd.

Lemon Curd to aksamitny ale jednocześnie puszysty cytrynowy mus. Możemy zastosować go jako wierzchnią warstwę na sernik. Doskonale nada się jako nadzienie do ciasteczek typu migdałowe makaroniki oraz polewa do deseru.

Na bazie cytrynowego sosu z poniższego przepisu, możemy również stworzyć krem do tortu. Klasyczny Lemon Curd połączeniu z serkiem mascarpone jest orzeźwiającą masą do tortu bezowego.

Mocno cytrynowy mus Lemon Curd

Mocno cytrynowy mus Lemon Curd

5 od 13 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeseryKuchnia: AngielskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

270

kcal

Jednogarnkowy przepis na tradycyjny i orzeźwiający krem cytrynowy. Lemon Curd to aksamitny, gęsty i jednocześnie puszysty cytrynowy mus.

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn

  • skórka otarta z 3 cytryn

  • 3 jajka swojskie, ściółkowe

  • 80 g masła

  • 1/3 szklanki cukru


Sposób przygotowania:

  • Jajka należy lekko roztrzepać, ale nie ubijać na pianę.
  • Wszystkie składniki z przepisu, łącznie z ubitymi jajkami umieszczamy w garnku. Masę podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu początkowo intensywnie mieszając trzepaczką. Z czasem intensywność mieszania zmniejszamy. Cały proces gotowania może potrwać około 10 minut, do momentu aż zauważymy że masa nabiera gęstości.
  • Kiedy już nasz krem zgęstnieje, musimy przecedzić go przez drobne sitko. Ten etap będzie pracochłonny, jednak pozwoli nam na uzyskanie aksamitnej konsystencji cytrynowej masy.
  • Przygotowany Lemon Curd przelewamy do słoiczka lub zjadamy od razu z biszkoptami.

2 komentarze

  1. Pretty! This was an extremely wonderful article. Thank you for supplying this information.

  2. Mieczysława

    Zgadzam się w 100 % – Lemon Curd trzeba znać bo można go zużyć zarówno do deseru jak i tortu. Kwaśna pychota!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*