Sezon na truskawki w pełni. Na bazarku, w warzywniaku oraz na straganach, można upolować soczyste i dorodne truskawki. Warto korzystać i jeść ich dużo, bo niestety smaczne truskawki goszczą u nas sezonowo.
W związku z truskawkowym sezonem, nie może zabraknąć na naszym blogu kulinarnym tarty z truskawkami. Konkretnie przygotowałam przepis na mini tartaletki z kremem patissiere (przypominającym krem budyniowy) i oczywiście truskawkami w roli głównej.
Mini tartaletki ze świeżymi truskawkami i kremem
12
porcje30
min.30
min.215
kcalTartaletki z kremem patissiere i świeżymi truskawkami. Miniaturowe tarty zachwycą każdego miłośnika truskawek. Są niesamowicie smaczne.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHE SPODY
200 g 200 mąki pszennej tortowej
100 g 100 schłodzonego masła + odrobina do smarowania foremek
50 g 50 drobnego cukru
1 1 żółtka jaj z chowu ściółkowego
1 łyżka 1 cukru waniliowego
szczypta szczypta drobnej soli morskiej
- KREM PATISSIERE
250 ml 250 mleka
250 ml 250 śmietanki deserowej 30 %
5 5 żółtek jaj z wolnego wybiegu
70 g 70 drobnego cukru
1 1 laska wanilii
30 g 30 mąki pszennej
30 g 30 mąki ziemniaczanej
- DODATKOWO
200 g 200 świeżych truskawek
2 łyżki 2 cukru
2 łyżki 2 żelatyny spożywczej, uniwersalnej
50 ml 50 gorącej wody
Sposób przygotowania:
- KRUCHE CIASTO
- Mąkę pszenną przesiać przez sito wprost do większej miski. Dodać odmierzoną część cukru drobnego, cukru waniliowego i soli. Zimne i twarde masło, pokroić w kostkę i także przełożyć do misy. Zagnieść ręcznie ciasto do konsystencji kruszonki.
- Do ciasta dodać żółtka i zagniatając ponownie, uformować z ciasta 1 kulę. Zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
- Przygotować metalowe foremki na tartaletki. Posmarować spody oraz brzegi foremek niewielką ilością masła – dzięki temu po upieczeniu ciastka łatwo uda się wyjąć.
- Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na mniejsze porcje w zależności od wielkości naszych foremek. Foremki wyłożyć ciastem, wyjeżdżając lekko na brzegi, spód ciasta podziurawić widelcem. Przygotowane ciastka ponownie schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Spody tarteletek należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 12 minut. Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostudzenia.
- KREM
- W garnuszku umieszczamy mleko i śmietankę 30 %. Podgrzewamy i doprowadzamy do zagotowania. Uważamy by płyn nie wykipiał, najlepiej mieć go cały czas na oku.
- Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel – cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa nabrać jaśniejszego odcienia. Bezpośrednio do żółtek przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Nadal miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Kiedy mleko i śmietanka zaczną wrzeć, zdejmujemy je z palnika. Połowę gorącego płynu przelewamy do masy z żółtek i miksujemy intensywnie, by nie powstały grudki.
- Mleko z żółtkami przelewamy do garnuszka z pozostałą częścią mleka i śmietanki. Całość ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia masy.
- Garnuszek z kremem należy szczelnie przykryć przezroczystą folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Dzięki temu unikniemy powstania nieestetycznego “kożucha” na wierzchu masy.
- DEKORACJA
- Kiedy wszystko już ostygnie, kruche babeczki nadziewamy kremem patissiere. Może to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Na wierz układamy pokrojone kawałki truskawek.
- Przygotowujemy niewielką ilość błyszczącej polewy, przypominającej galaretkę. Dzięki niej truskawki dłużej zachowają świeżość i będą się ładnie prezentowały. 10 truskawek blendujemy z łyżkami cukru, do uzyskania gładkiego musu.
- Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy intensywnie, by pozbyć się wszelkich grudek. Żelatynę jeszcze ciepłą przelewamy do truskawkowego musu. I miksujemy do połączenia składników.
- Wierzch każdej babeczki dekorujemy niewielką ilość musu truskawkowego. Gotowe tartaletki należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Uwagi:
- Babeczki można dekorować także innymi owocami lata: malinami, jeżynami, borówkami amerykańskimi. W każdej wersji będą urocze i przepyszne.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Mini Burgery. Przepis na mini bułeczkiŚniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Babeczki podwójnie orzechowe z kremem
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwi
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym