Strona główna » Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami
Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami

Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami

Sezon na truskawki w pełni. Na bazarku, w warzywniaku oraz na straganach, można upolować soczyste i dorodne truskawki. Warto korzystać i jeść ich dużo, bo niestety smaczne truskawki goszczą u nas sezonowo.

W związku z truskawkowym sezonem, nie może zabraknąć na naszym blogu kulinarnym tarty z truskawkami. Konkretnie przygotowałam przepis na mini tartaletki z kremem patissiere (przypominającym krem budyniowy) i oczywiście truskawkami w roli głównej.

Mini tartaletki ze świeżymi truskawkami i kremem

5 od 15 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastaKuchnia: AngielskaTrudność: Średnie
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

215

kcal

Tartaletki z kremem patissiere i świeżymi truskawkami. Miniaturowe tarty zachwycą każdego miłośnika truskawek. Są niesamowicie smaczne.

Składniki:

  • KRUCHE SPODY
  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 100 g schłodzonego masła + odrobina do smarowania foremek

  • 50 g drobnego cukru

  • 1 żółtka jaj z chowu ściółkowego

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • szczypta drobnej soli morskiej

  • KREM PATISSIERE
  • 250 ml mleka

  • 250 ml śmietanki deserowej 30 %

  • 5 żółtek jaj z wolnego wybiegu

  • 70 g drobnego cukru

  • 1 laska wanilii

  • 30 g mąki pszennej

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • DODATKOWO
  • 200 g świeżych truskawek

  • 2 łyżki cukru

  • 2 łyżki żelatyny spożywczej, uniwersalnej

  • 50 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO
  • Mąkę pszenną przesiać przez sito wprost do większej miski. Dodać odmierzoną część cukru drobnego, cukru waniliowego i soli. Zimne i twarde masło, pokroić w kostkę i także przełożyć do misy. Zagnieść ręcznie ciasto do konsystencji kruszonki.
  • Do ciasta dodać żółtka i zagniatając ponownie, uformować z ciasta 1 kulę. Zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 20 minut.
  • Przygotować metalowe foremki na tartaletki. Posmarować spody oraz brzegi foremek niewielką ilością masła – dzięki temu po upieczeniu ciastka łatwo uda się wyjąć.
  • Z lodówki wyjąć schłodzone ciasto i podzielić na mniejsze porcje w zależności od wielkości naszych foremek. Foremki wyłożyć ciastem, wyjeżdżając lekko na brzegi, spód ciasta podziurawić widelcem. Przygotowane ciastka ponownie schłodzić w lodówce przez kolejne 20 minut.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Spody tarteletek należy piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 12 minut. Po upieczeniu zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • KREM
  • W garnuszku umieszczamy mleko i śmietankę 30 %. Podgrzewamy i doprowadzamy do zagotowania. Uważamy by płyn nie wykipiał, najlepiej mieć go cały czas na oku.
  • Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel mogel – cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa nabrać jaśniejszego odcienia. Bezpośrednio do żółtek przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Nadal miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Kiedy mleko i śmietanka zaczną wrzeć, zdejmujemy je z palnika. Połowę gorącego płynu przelewamy do masy z żółtek i miksujemy intensywnie, by nie powstały grudki.
  • Mleko z żółtkami przelewamy do garnuszka z pozostałą częścią mleka i śmietanki. Całość ponownie podgrzewamy, cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia masy.
  • Garnuszek z kremem należy szczelnie przykryć przezroczystą folią spożywczą i pozostawić do ostudzenia. Dzięki temu unikniemy powstania nieestetycznego “kożucha” na wierzchu masy.
  • DEKORACJA
  • Kiedy wszystko już ostygnie, kruche babeczki nadziewamy kremem patissiere. Może to zrobić za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego. Na wierz układamy pokrojone kawałki truskawek.
  • Przygotowujemy niewielką ilość błyszczącej polewy, przypominającej galaretkę. Dzięki niej truskawki dłużej zachowają świeżość i będą się ładnie prezentowały. 10 truskawek blendujemy z łyżkami cukru, do uzyskania gładkiego musu.
  • Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy intensywnie, by pozbyć się wszelkich grudek. Żelatynę jeszcze ciepłą przelewamy do truskawkowego musu. I miksujemy do połączenia składników.
  • Wierzch każdej babeczki dekorujemy niewielką ilość musu truskawkowego. Gotowe tartaletki należy schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Uwagi:

  • Babeczki można dekorować także innymi owocami lata: malinami, jeżynami, borówkami amerykańskimi. W każdej wersji będą urocze i przepyszne.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*