Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Lemon drizzle cake wilgotne ciasto cytrynowe
Lemon drizzle cake wilgotne ciasto cytrynowe

Lemon drizzle cake wilgotne ciasto cytrynowe

Mało znane ciasto ucierane nasączone cytrynowym syropem. Słodko orzeźwiająca kompozycja smaków w miękkim cieście z kryształkami cukru na wierzchu.

Ciasto nasączone sokiem z cytryny z kryształkami cukru

Ciasto nasączone sokiem z cytryny z kryształkami cukru

5 od 15 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: AngielskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Ciasto ucierane nasączone syropem cukrowo cytrusowym. Miękkie ciasto ucierane w orzeźwiającej cytrynowej odsłonie. Słodko kwaskowata kompozycja.

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 3 jajka z chowu ściółkowego

  • 150 g cukru drobno mielonego

  • 150 g miękkiego masła

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 cytryny BIO

  • POLEWA CYTRYNOWA
  • 20 g masła

  • 1 cytryna BIO

  • 60 g cukru

  • 1 łyżeczka brązowego cukru drobno mielonego


Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować blaszkę poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm.
  • Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę. Kryształki cukru powinny się całkowicie rozpuścić, a masa mieć prawie biały odcień.
  • Do masy dodawać stopniowo po 1 jajku. Kolejne jajko wbijać dopiero kiedy to pierwsze połączy się z masą maślaną. W innym wypadku krem zacznie się ważyć i rozwarstwiać.
  • Bezpośrednio do masy przesiać przez sito potrzebną ilość mąki pszennej i proszku do pieczenia. Wymieszać przy pomocy szpatułki. Następnie dodać mąkę migdałową, sok wyciśnięty z cytryn wraz ze skórką z nich otartą. Ponownie wymieszać przy za pomocą szpatułki.
  • Gotową gładką masę przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto umieścić w piekarniku na 30 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodne, podziurkować je za pomocą wykałaczki.
  • POLEWA CYTRYNOWA
  • Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Skórkę pociąć na cieniutkie paski i umieścić ją w rondelku. Dodać masło, zwykły cukier sok wyciśnięty z 1 cytryny. Podgrzać do uzyskania zagęszczonego syropu.
  • Na ciasto wylewamy cytrynową orzeźwiającą polewą. Dzięki wcześniej zrobionym dziurkom, syrop wsiąknie w ciasto i nada mu wilgoci. Po górze posypujemy drobnym cukrem trzcinowym.

Uwagi:

  • Ciasto można serwować z lodami i bitą śmietanką

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*