Mało znane ciasto ucierane nasączone cytrynowym syropem. Słodko orzeźwiająca kompozycja smaków w miękkim cieście z kryształkami cukru na wierzchu.
Ciasto nasączone sokiem z cytryny z kryształkami cukru
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
300
kcalCiasto ucierane nasączone syropem cukrowo cytrusowym. Miękkie ciasto ucierane w orzeźwiającej cytrynowej odsłonie. Słodko kwaskowata kompozycja.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
150 g 150 mąki pszennej
50 g 50 mielonych migdałów
3 3 jajka z chowu ściółkowego
150 g 150 cukru drobno mielonego
150 g 150 miękkiego masła
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
2 2 cytryny BIO
- POLEWA CYTRYNOWA
20 g 20 masła
1 1 cytryna BIO
60 g 60 cukru
1 łyżeczka 1 brązowego cukru drobno mielonego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować blaszkę poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm.
- Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę. Kryształki cukru powinny się całkowicie rozpuścić, a masa mieć prawie biały odcień.
- Do masy dodawać stopniowo po 1 jajku. Kolejne jajko wbijać dopiero kiedy to pierwsze połączy się z masą maślaną. W innym wypadku krem zacznie się ważyć i rozwarstwiać.
- Bezpośrednio do masy przesiać przez sito potrzebną ilość mąki pszennej i proszku do pieczenia. Wymieszać przy pomocy szpatułki. Następnie dodać mąkę migdałową, sok wyciśnięty z cytryn wraz ze skórką z nich otartą. Ponownie wymieszać przy za pomocą szpatułki.
- Gotową gładką masę przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto umieścić w piekarniku na 30 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodne, podziurkować je za pomocą wykałaczki.
- POLEWA CYTRYNOWA
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Skórkę pociąć na cieniutkie paski i umieścić ją w rondelku. Dodać masło, zwykły cukier sok wyciśnięty z 1 cytryny. Podgrzać do uzyskania zagęszczonego syropu.
- Na ciasto wylewamy cytrynową orzeźwiającą polewą. Dzięki wcześniej zrobionym dziurkom, syrop wsiąknie w ciasto i nada mu wilgoci. Po górze posypujemy drobnym cukrem trzcinowym.
Uwagi:
- Ciasto można serwować z lodami i bitą śmietanką
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Mocno cytrynowy mus Lemon CurdTarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Ekspresowy sernik cytrynowy z lemon curd
Ciasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Wyjątkowe ciasto marchewkowe
Błyskawiczne ciasto dyniowe bez pieczenia