Mało znane ciasto ucierane nasączone cytrynowym syropem. Słodko orzeźwiająca kompozycja smaków w miękkim cieście z kryształkami cukru na wierzchu.
Ciasto nasączone sokiem z cytryny z kryształkami cukru
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
300
kcalCiasto ucierane nasączone syropem cukrowo cytrusowym. Miękkie ciasto ucierane w orzeźwiającej cytrynowej odsłonie. Słodko kwaskowata kompozycja.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
150 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
3 jajka z chowu ściółkowego
150 g cukru drobno mielonego
150 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 cytryny BIO
- POLEWA CYTRYNOWA
20 g masła
1 cytryna BIO
60 g cukru
1 łyżeczka brązowego cukru drobno mielonego
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Przygotować blaszkę poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm.
- Miękkie masło utrzeć z drobnym cukrem na jasną puszystą masę. Kryształki cukru powinny się całkowicie rozpuścić, a masa mieć prawie biały odcień.
- Do masy dodawać stopniowo po 1 jajku. Kolejne jajko wbijać dopiero kiedy to pierwsze połączy się z masą maślaną. W innym wypadku krem zacznie się ważyć i rozwarstwiać.
- Bezpośrednio do masy przesiać przez sito potrzebną ilość mąki pszennej i proszku do pieczenia. Wymieszać przy pomocy szpatułki. Następnie dodać mąkę migdałową, sok wyciśnięty z cytryn wraz ze skórką z nich otartą. Ponownie wymieszać przy za pomocą szpatułki.
- Gotową gładką masę przełożyć na blaszkę do pieczenia. Ciasto umieścić w piekarniku na 30 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawić do przestygnięcia. Kiedy będzie chłodne, podziurkować je za pomocą wykałaczki.
- POLEWA CYTRYNOWA
- Cytrynę sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Skórkę pociąć na cieniutkie paski i umieścić ją w rondelku. Dodać masło, zwykły cukier sok wyciśnięty z 1 cytryny. Podgrzać do uzyskania zagęszczonego syropu.
- Na ciasto wylewamy cytrynową orzeźwiającą polewą. Dzięki wcześniej zrobionym dziurkom, syrop wsiąknie w ciasto i nada mu wilgoci. Po górze posypujemy drobnym cukrem trzcinowym.
Uwagi:
- Ciasto można serwować z lodami i bitą śmietanką
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku