Kuchnia grecka

Kuchnia grecka, dział sztuki kulinarnej wywodzącej się z kultury helleńskiej i charakterystycznej dla ziem Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta, bez skomplikowanych receptur dań, lecz dość pracochłonna. W jej tradycyjnych daniach możemy odnaleźć wpływy włoskie, tureckie, bałkańskie i europejskie. Kuchnia grecka obfituje w różnego rodzaju warzywa takie jak bakłażany, cukinie, oliwki, papryka, sałata szpinak, rośliny strączkowe, jak ciecierzyca, fasola soczewica.

Grecja to prawdziwy raj dla wegetarian. Charakteryzuje się także wykorzystywaniem w swojej kuchni ryb, głównie morszczuka, a także owoców morza. spożywa się je na przeróżne sposoby, od smażonych po suszone na słońcu. Najbardziej popularnym mięsem jest jagnięcina, którą zazwyczaj podaje się z aromatycznymi sosami i bukietem warzyw. Grecja oczywiście słynie z oliwy z oliwek, którą mieszkańcy dodają do każdego posiłku. Najważniejszym posiłkiem jest kolacja, która bardzo często przemienia się w prawdziwą ucztę z tańcami. Śniadanie jest zazwyczaj bardzo skromne, a lunch w czasie sjesty lekki.

Typowy grecki obiad nie może się obyć bez przekąsek. Zazwyczaj stanowią je różnego rodzaju sery podawane z chlebem i różnego rodzaju sosami np. słynne tzatziki. W greckiej kuchni obecne są również zupy. Jedną z nich jest zupa z soczewicy, która rozgrzewa i nasyci. Do kolacji Grecy piją zazwyczaj greckie wina, które są bardzo popularnym trunkiem w tym regionie. Posiadają jednak dość charakterystyczny smak, który nie wszystkim może smakować.

Przykłady kuchni greckiej:

Grecy nie stronią również od słodkości. Ich desery są dość ciężkie, zdecydowanie kaloryczne i bardzo słodkie, ale zwykle doprawiane raczej miodem niż cukrem. Bywają również smażone lub chłodzone, na bazie jogurtu. Do deserów podaje się kawę w miedzianych czajniczkach.

Kuchnia grecka w swoich podstawach jest wysoce korzystna dla zdrowia. Bogata w kwasy tłuszczowe nienasycone, warzywa strączkowe i kolorowe warzywa, często surowe, dostarczające olbrzymich ilości błonnika, witamin i antyoksydantów, z pewnością stanowi wzór do naśladowania.