Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Sałatka z arbuzem i greckim serem sałatkowym
Sałatka z arbuzem i fetą na upały

Sałatka z arbuzem i greckim serem sałatkowym

Ostatnio upały dają się we znaki, każdego dnia temperatura sięga sporo ponad 30 stopni, żar leje się z nieba. Wiatrak w pomieszczeniu nie nadąża, a gotowanie obiadów na palnikach kuchennych jest ostatnią rzeczą, na którą mam ochotę. Wystarczy na chwilę uruchomić kuchenkę, a w domu powstaje ista sauna parowa. Obiecaliśmy sobie że w przyszłym roku zaopatrzymy się w przenośny klimatyzator, by uczynić życie bardziej komfortowym.

Jako że staram się nie gotować w kuchni, by nie podnosić jeszcze bardziej temperatury panującej w mieszkaniu, przygotowałam taką orzeźwiającą sałatkę arbuzową. Sałatka ma wytrawną nutę za sprawą greckiej fety, oliwek i dressingu winegret, dlatego nie jest to sałatka deserowa. Można zjeść ją na obiad lub przekąskę w ciągu dnia. Powinna być podawana w wersji mocno schłodzonej i przygotowana ze składników wyjętych prosto z lodówki. Wtedy też najlepiej orzeźwia. Jest lekkostrawna, co też jest pożądaną podczas takich wysokich temperatur m=panujących na zewnątrz.

Sałatka z arbuzem i fetą na upalne dni

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

60

kcal

Orzeźwiająca sałatka o właściwościach chłodzących, idealna na upalne dni. Sałatka z arbuzem, greckim serem sałatkowym i oliwkami.

Składniki:

  • ćwiartka schłodzonego arbuza

  • 1 główka sałaty lodowej

  • 100 g sera sałatkowego typu greckiego

  • pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek

  • 1 mała czerwona cebula

  • garść listków świeżej mięty

  • MIODOWY VINEGRET
  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 1 łyżka płynnego miodu naturalnego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • sól i zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki sałatki powinny być odpowiednio schłodzone, wręcz lodowate. Wtedy efekt orzeźwienia jest najbardziej wyczuwalny.
  • Miąższ arbuza pokrój w kostkę, usuwając przy okazji pestki. Ser typu greckiego oraz umytą sałatę lodową również pokrój w kostkę. Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na połówki. Czerwoną cebulę obierz z łupiny i pokrój w cienkie piórka. Wszystkie składniki sałatki przełóż do jednej miski.
  • Przygotuj sos winegret. Starannie wymieszaj oliwę z miodem, sokiem cytryny i przyprawami. Dressingiem zalej składniki sałatki i delikatnie wymieszaj ze sobą poszczególne warstwy. Udekoruj listkami mięty, które dodadzą jeszcze więcej orzeźwienia.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image