Przepis | Strona główna | Sałatki | Sałatka grecka w bogatej wersji z sosem czosnkowym
Sałatka grecka w bogatej wersji z sosem czosnkowym

Sałatka grecka w bogatej wersji z sosem czosnkowym

Lekka sałatka z surowymi warzywami, to zdrowa tęcza smaków. Dostarcza wielu witamin, dzięki zawartości świeżych warzyw. Co prawda w tradycyjnym przepisie na sałatkę grecką jest sos na bazie oliwy. Jednak od kilku lat przygotowuję tę sałatkę z sosem czosnkowo – jogurtowym, który bardzo smacznie się z nią komponuje.

Sałatka grecka w wersji bogatej z sosem czosnkowym

5 od 19 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SałatkaKuchnia: GreckaTrudność: Proste
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

10

min.
Kalorie

85

kcal

Sałatka grecka na każdą okazję. Sprawdzi się na drugie śniadanie do pracy, szybki lunch lub do dań grilla. Sos czosnkowo – jogurtowy własnej roboty.

Składniki:

  • 1 niewielka sałata lodowa lub opakowanie mix salat

  • 1 ogórek

  • 1 duży pomidor

  • 1 czerwona cebula

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 zielonej papryki

  • 100 g sera feta

  • 10 sztuk zielonych oliwek

  • 10 sztuk czarnych oliwek

  • SOS CZOSNKOWY
  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu greckiego

  • 4 łyżki mleka

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • sól, pieprz, suszone oregano


Sposób przygotowania:

  • Mieszankę sałat lub sałatę lodową opłukać zimną wodą o osuszyć z wody na ręczniku papierowym, by zachowały chrupkość.
  • Paprykę, ogórka i pomidor kroimy w kostkę dowolnej wielkości, wedle uznania. Jeśli przeszkadza nam skóra pomidora i ogórka, możemy ją obrać. W przypadku pomidora, zanurzyć go w całości we wrzątku na 30 sekund, po tym skórka sama odejdzie.
  • Cebulę pokroić w piórka, fetę w kostkę, a oliwki na połówki.
  • SOS CZOSNKOWY
  • Odmierzamy potrzebne ilości majonezu, mleka i jogurtu greckiego. Czosnek przeciskamy najlepiej przez praskę lub ucieramy na tarle o bardzo drobnych oczkach. Dodajemy przyprawy i sos mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej. Sos należy wymieszać bardzo intensywnie, by uzyskać jednolitą i gładką konsystencję.
  • Poszczególne składniki sałatki mieszamy w dużej misce razem z sosem. Lub układamy kolejno w miseczkach i polewamy odrobiną czosnkowego sosu.

Uwagi:

  • Sałatkę najlepiej zjeść w ciągu jednego dnia. W kolejnym dniu liście sałaty rozmiękną i utracą swoją chrupkość.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*