Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Grillowany kurczak marynowany w jogurcie
Grillowany kurczak marynowany w jogurcie

Grillowany kurczak marynowany w jogurcie

Leciutkie szaszłyki z polędwiczki kurczaka marynowanej w jogurcie czosnkowym z sokiem z cytryny. Mięso wychodzi soczyste, miękkie, warto sięgnąć po polędwiczki zamiast tradycyjnej piersi kurczaka. Do szaszłyków najlepiej sprawdzi się domowy sos tzatziki i poniższy dip z awokado i fety. Te sosy najlepiej uzupełniają się jogurtową marynatą mięsa, a dodatkowo należą do zdrowszych dipów pod względem składu i wartości odżywczych.

W sezonie grillowym ciężko jeść w koło kiełbaski i karkówkę, sama niejednokrotnie przekonałam się jak ciężko strawne bywają. Dlatego też warto sięgnąć po nieco odchudzone mięso drobiowe i urozmaicić nasze grillowe przysmaki warzywami i lekką sałatką z ulubiony dressingiem.

Kurczak marynowany w jogurcie z czosnkiem i sokiem z cytryny

Kurczak marynowany w jogurcie z czosnkiem i sokiem z cytryny

5 z 1 głos
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GrillKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

6

sztuk
Przygotowanie

30

min.
Grillowanie

30

min.
Kalorie

180

kcal

Szaszłyki z jogurtowych polędwiczek kurczaka. Kurczak marynowany w jogurcie greckim z cytryną i czosnkiem. Kurczak jogurtowy na grilla.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • POLĘDWICZKI
  • 300 g 300 polędwiczek z kurczaka bez skóry i kości

  • 300 g 300 jogurtu typu greckiego

  • 1 1 cytryna

  • 3 ząbki 3 czosnku

  • 3 łyżki 3 oleju roślinnego (najlepiej oliwy z oliwek)

  • sól i mielony pieprz cytrynowy

  • DIP Z AWOKADO I FETY
  • 1 1 awokado

  • 3 łyżeczki 3 soku z limonki

  • 3 łyżeczki 3 kwaśnej gęstej śmietany 12 %

  • 50 g 50 sera feta Favita

  • garść listków świeżej mięty

  • mielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • POLĘDWICZKI W JOGURCIE
  • Do miski przełóż jogurt grecki. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oliwę oraz przyprawy. Jogurtową marynatę wymieszaj.
  • Polędwiczki oczyść z ewentualnych żyłek, umyj i osusz na ręczniku. Mięso kurczaka zanurz w marynacie, miseczkę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw na 3 godziny do lodówki. W tym czasie kurczak przeniknie jogurtową marynatą i nabierze soczystości.
  • Po tym czasie kawałki mięsa wyjmij z marynaty i nadziej na długie patyczki do szaszłyków. Ułóż je na tacce do grillowania i grilluj do ścięcia i zarumienienia mięsa około 30 minut.
  • DIP AWOKADO Z FETĄ
  • Słonawy dip z awokado przepysznie skomponuje się z jogurtowymi polędwiczkami kurczaka. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestkę, łyżką oddziel miąższ awokado od skórki.
  • Awokado połącz z sokiem limonki, kwaśną śmietaną fetą i pieprzem. Dip zblenduj na gładko lub rozdrobnij za pomocą widelca. Listki mięty posiekaj drobno i dodaj do pasty awokado, wymieszaj delikatnie.

Uwagi:

  • Grillowany kurczak jogurtowy najlepiej podawaj z dipem awokado lub sosem tzatziki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*