Przepis | Strona główna | Kuchnie świata | Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska, sztuka kulinarna Tajlandii. Na przestrzeni wieków kształtowała się pod wyraźnym wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Oparta jest na wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników. To całe bogactwo przypraw i składników, dzięki którym można łączyć w jednym daniu smak ostry, słodki, słony, kwaśny, a nawet gorzki. Główna jest zasada pięciu smaków i według niej powstaje niemalże każda tajska potrawa.

W kuchni tajskiej ogromną rolę odgrywa ryż – ma on wręcz znaczenie religijne, symbolizuje bogactwo, szczęście oraz zdrowie. Pojawia się tam w wielu różnych odmianach i pod wieloma postaciami. Tajowie ryż smażą, gotują na parze lub klasycznie, albo podają jako kleik. Najpopularniejszym gatunkiem ryżu jest khao, który jest ogólnodostępny i tani. Ma on z kolei mnóstwo odmian, jednak najszlachetniejszy jest ryż jaśminowy, o pięknym zapachu i słodkawym smaku. Zazwyczaj ryż serwowany jest z wszelkimi sosami, jako składnik dania głównego albo jako dodatek znajdujący się na osobnym talerzu. Podobnie makaron odgrywa dużą rolę w kuchni tajskiej.

Może być zbożowy, ryżowy lub sojowy. Stanowi podstawowy składniki dań z warzywami, mięsem, owocami morza i aromatycznymi przyprawami. Najczęściej jest gotowany i podsmażany z sosem i innymi składnikami na patelni typu wok. Słodkości tajskim daniom nadają mleczko kokosowe, cukier kokosowy, cynamon albo orzechy wodne. Ostry smak Tajowie otrzymują dodając do potraw curry, chili i czosnek. Duże zastosowanie mają także owoce morza, a w szczególności skorupiaki jak krewetki czy homary. Potrawy często tworzone są z kurczaka, wieprzowiny oraz tofu, a większość z nich smaży się na oleju kokosowym.

Przykłady kuchni tajskiej:

W potrawach tajskich ogromne znaczenie mają sosy, które serwuje się do ryżu, makaronu, mięsa, ryb, owoców morza i sałatek. Jednym z nich jest aromatyczny, ostry i wieloskładnikowy sos curry (żółty, czerwony, zielony), który w Tajlandii jada się praktycznie codziennie.

W Tajlandii duże znaczenie ma sposób podawania potraw i ich konsumpcja. Mieszkańcy tego kraju bardzo dbają o wizualny efekt na talerzu tak samo jak i o smak dań. Tamtejsze potrawy ozdabiane są pięknymi i kolorowymi kwiatami oraz warzywami i owocami. Taki sposób serwowania jedzenia nazywa się palace cuisine.