Kuchnia włoska

Kuchnia włoska to jedna z dwóch najbardziej popularnych kuchni europejskich obok kuchni francuskiej. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu.

Sięga pamięcią do VI wieku p.n.e. Jednak dopiero w okresie renesansu kuchnia włoska stała się swoistą sztuką i uczono jej nawet w specjalnych szkołach. Przede wszystkim Włosi mają konkretny rozkład posiłków w ciągu dnia. Zaczynają słodkim śniadaniem, czyli ciastkiem lub rożkiem z nadzieniem albo wypiekami z ciasta francuskiego. Do tego koniecznie kawa, najczęściej mleczna (café latte, cappuccino), ewentualnie pełne aromatu espresso. Następnie sięgają po appetizer, czyli szybkie przekąski w ciągu dnia, często podawane w formie bufetu w barach. Są wśród nich: pizza sprzedawana „na kawałki”, kulki z ryżu smażone we fryturze i faszerowane warzywa oraz sałatki. Ci głodniejsi wczesnym popołudniem jedzą też dania makaronowe. Największy posiłek to dla Włochów obiadokolacja, którą jada się wieczorem, zwykle około godziny 20:00. Składa się ona z kilku potraw: warzywnej przystawki, następnie z dania głównego (makaronu lub mięs/ryb z dodatkiem warzyw – pieczonych, grillowanych).

Bardzo włoską cechą jest też zakończenie głównego posiłku deserem, zwykle jest to tiramisu, panna cotta lub lody. Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna, o szerokim wachlarzu smaków i aromatów. Każdy miłośnik włoskiej kuchni powinien choć raz w życiu wyjechać do tego śródziemnomorskiego kraju i spróbować specjałów przygotowywanych na miejscu.

Polecane dania kuchni włoskiej: