Przepis | Strona główna | Alkohole | Kwaskowa nalewka z pigwy
Kwaskowa nalewka z pigwy

Kwaskowa nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości dla zdrowia i warto po nią sięgać po ciężkostrawnym posiłku. Ponadto pomaga usunąć z organizmu toksyny i produkty uboczne przemiany materii, a także sprawdza się również w czasie przeziębień, ponieważ doskonale rozgrzewa i wzmacnia organizm. Owoce pigwy dojrzewają jesienią i zawierają dużo witamin. Nalewka z pigwy zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz potas,wapń, żelazo i fosfor. Jej przygotowanie jest proste i trwa ok. 1 godziny. Aby przygotować nalewkę z pigwy potrzebny będzie duży słoik i lniana szmatka do przechowywania owoców zasypanych cukrem. Pigwa pospolita pochodzi z Azji i rośnie postaci krzewu lub drzewa, które ma 3 metry wysokości.

Kwaskowa nalewka z pigwy

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: NalewkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

250

kcal

Nalewka z pigwy ma wiele cennych właściwości dla zdrowia i warto po nią sięgać po ciężkostrawnym posiłku. Ponadto pomaga usunąć z toksyny.

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 500 ml spirytusu

  • 500 ml wódki


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy umyć, obrać, oczyścić z pestek i gniazd nasiennych i pokroić na ćwiartki owoce pigwy.
  • Następnie wrzucić je do słoika i zasypać cukrem, a następnie przykryć otwór lnianą ściereczką i odstawić na 2 tygodnie do ciepłego miejsca.
  • Po tym czasie syrop, który powstanie z owoców należy odlać i zalać spirytusem. Odstawić całość szczelnie zamkniętą na 2 miesiące. A pozostałe owoce należy zalać wódką i również szczelnie zamknięte odstawić na 2 miesiące.
  • Na koniec, kiedy minie czas na który trzeba było je odstawić, oba roztwory należy przecedzić przez drobne sitko i połączyć.
  • Jest od razu gotowa do spożycia.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*