Przepis | Strona główna | Alkohole | Dyniówka czyli nalewka z dyni
Dyniówka czyli nalewka z dyni

Dyniówka czyli nalewka z dyni

Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują znacznie lepiej niż alkohole dostępne w sklepach, możemy przygotować je w różnych i ulubionych wersjach smakowych, wzmacniają odporność, wpływają pozytywnie na proces trawienia, wreszcie: idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach. Można pić je samodzielnie a także przygotowywać z nich pyszne drinki i shoty. Kieliszek nalewki wypity po obiedzie będzie znakomitym zwieńczeniem pysznego posiłku.

Nalewka z dyni wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w dodatku charakteryzuje się pysznym smakiem. Warto przyrządzić ją na jesień bo właśnie wtedy smakuje najlepiej (dynia jest jednym z symboli jesiennej aury) a wzmocnienie odporności przyda nam się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Własnoręcznie przygotowana nalewka, odpowiednio zapakowana, może być także świetnym prezentem na każdą okazję.

Dyniówka czyli nalewka z dyni

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: NalewkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Porcje

10

porcje
Przygotowanie

10

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują lepiej niż dostępne w sklepach i możemy przygotować je w różnych wersjach.

Składniki:

  • 500 g dyni

  • 500 ml wódki

  • 100 ml spirytusu

  • 100 ml wody

  • 300 g cukru


Sposób przygotowania:

  • Zacznij od obrania dyni i wykrojenia gniazd nasiennych. Miąższ pokrój w niewielką kostkę i włóż do słoika. Pamiętaj, że dynia nie może zajmować więcej niż trzy czwarte objętości słoika.
  • Do słoika wlej wódkę a następnie spirytus tak aby wszystkie kawałki dyni były dobrze przykryte alkoholem. Słoik szczelnie zakręć i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce.
  • Po miesiącu przygotuj syrop: przegotowaną wodę podgrzej i rozpuść cukier. Gdy wystygnie, dolej syrop do słoika z dynią, zamknij szczelnie i odstaw na tydzień.
  • Po tym czasie otwórz słoik i przepuść kawałki dyni przez sito wyciskając z niej jak najwięcej alkoholu. Otrzymany płyn starannie przefiltruj.
  • Dyniówkę rozlej do butelek. Zamknij je szczelnie i odstaw w chłodne miejsce. Pełny smak nalewki uwolni się pół roku później.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*