Domowe nalewki warto przyrządzać z kilku powodów – smakują znacznie lepiej niż alkohole dostępne w sklepach, możemy przygotować je w różnych i ulubionych wersjach smakowych, wzmacniają odporność, wpływają pozytywnie na proces trawienia, wreszcie: idealnie sprawdzają się na wszystkich imprezach. Można pić je samodzielnie a także przygotowywać z nich pyszne drinki i shoty. Kieliszek nalewki wypity po obiedzie będzie znakomitym zwieńczeniem pysznego posiłku.
Nalewka z dyni wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, w dodatku charakteryzuje się pysznym smakiem. Warto przyrządzić ją na jesień bo właśnie wtedy smakuje najlepiej (dynia jest jednym z symboli jesiennej aury) a wzmocnienie odporności przyda nam się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Własnoręcznie przygotowana nalewka, odpowiednio zapakowana, może być także świetnym prezentem na każdą okazję.