Przepis | Strona główna | Alkohole | Przepis na pigwówkę. Domowa nalewka
Przepis na pigwówkę. Domowa nalewka

Przepis na pigwówkę. Domowa nalewka

Nalewki, wywary i innego rodzaju przetwory z pigwy przeprowadzą przez niejedną chorobę czy dolegliwość. Pigwa pospolita to sprawdzony i stary sposób na profilaktykę prozdrowotną w trakcie zimnych sezonów.

Pigwa z nalewki jest domowym sposobem na przeziębienia w okresie jesienno-zimowym. Pigwówka na spirytusie należy do absolutnego kanonu polskiego przetwórstwa owocowego. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, dlatego pozbywa się nawet najmniejszego przeziębienia.

Oprócz walki z chorobami i przeziębieniami pigwa pomaga w zmaganiu się z problemami układu trawiennego, np. zgagi lub stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Nalewka na spirytusie o dziwo wzmacnia wątrobę i odbudowuje śluzówkę żołądka.

Przepis na domową nalewkę pigwówkową

Przepis na domową nalewkę pigwówkową

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NalewkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

30

min.
Kalorie

250

kcal

Nalewki, wywary i innego rodzaju przetwory z pigwy przeprowadzą przez niejedną chorobę czy dolegliwość. Pigwa pospolita to stary i sprawdzony sposób na profilaktykę prozdrowotną w trakcie zimnych sezonów.

Składniki:

  • 1 kg umytych, osuszonych i pokrojonych owoców pigwy

  • 1 kg cukru

  • 0.5 litra spirytusu (dla łagodniejszego posmaku można zastąpić 0,5 litra wódką)

Sposób przygotowania:

  • Pokrojone owoce ułożyć w sporym słoiku i zasypać cukrem. Nie zakręcać słoika, wystarczy go tylko przykryć ścierką. Odłożyć w ciepłe, zacienione miejsce. Potrząsać słoikiem co kilka dni.
  • Po 2 tygodniach odlać powstały syrop i zastąpić go litrem spirytusu. Po raz kolejny odstawić tym razem na okres jednego miesiąca. Do 3 miesięcy dla lepszego aromatu.
  • Przelać przez gęstą gazę lub papierowy filtr do kawy.
  • Tak przygotowana i przefiltrowana nalewka nadaje się do spożycia i można ją rozlać do butelek.

Na co dodatkowo pigwówka?

Dla poprawy apetytu, przy biegunce lub nagłych wymiotach wystarczy przygotować wyciąg z pestek pigwy i dodać go do herbaty. Udowodniono, iż pigwa posiada związki polifenolowe działające przeciwutleniająco i tym samym oczyszczają organizm z wolnych rodników przyczyniających się do powstania wielu chorób nowotworowych.

Pigwa. Co to takiego?

Pigwa pospolita, nazywana także polską cytryną, jest bogactwem witamin i minerałów. Ogromny wachlarz prozdrowotnych właściwości powinien przekonać do zażywania tego owocu w każdej postaci, od nalewek po dżemy.

Pigwa to owoc rosnący na drzewie o wielkości około 8 metrów. Kształtem i kolorem przypomina jabłka lub gruszki. Jest twarda i cierpka, więc idealnie sprawdza się w domowych przetworach. Wtedy można delektować się przepysznym smakiem. Pigwa owocuje w późniejszym okresie października, jednak warto przetrzymać jej owoce aż do wczesnych przymrozków. Nie grozi to w żadnym wypadku pogorszeniu jej jakości, a wspomaga utratę kwaśności. Oprócz witaminy C posiada także witaminy grupy B, na przykład B9 zapobiegającą anemii, B6 podnoszącą odporność immunologiczną i B5 chroniącą organizm przed skutkami ubocznymi antybiotyków przyjmowanych w czasie choroby. Oprócz tego pigwa dostarcza wapń, potas, żelazo, fosfor i magnez.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*