Przepis | Strona główna | Alkohole | Przepis na prostą nalewkę truskawkową
Przepis na nalewkę truskawkową

Przepis na prostą nalewkę truskawkową

Mając sezon na truskawki nie sposób tego nie wykorzystać. To doskonała pora na zrobienie zapasów na zimowe wieczory. Aby cieszyć się smakiem świeżych truskawek w zimowe wieczory można ten smak zachować w nalewce. Przedstawiamy więc genialny i co najważniejsze prosty przepis na nalewkę truskawkową na bazie spirytusu.

Istnieje wiele różnych przepisów na nalewki truskawkowe. Mają jednak pewną cechę wspólną – są bardzo skomplikowane. Dlatego też postanowiliśmy przedstawić naszym czytelnikom najprostszy przepis na truskawkową nalewkę.

Co więcej, po przyrządzeniu nalewki truskawki nasiąknięte alkoholem mogą być wykorzystane do dekoracji lodów czy też do alkoholowych koktajli. Nie wyrzucajmy więc tych skarbów, tylko skorzystajmy z nich przy innych przepisach.

Przepis na nalewkę truskawkową

Przepis na nalewkę truskawkową

5 z 18 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: NalewkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

15

porcje
Przygotowanie

30

min.
Wykonanie

30

min.
Kalorie

150

kcal

Najprostszy przepis na nalewkę truskawkową. Zrobimy ją błyskawicznie w 24h w domowym zaciszu. Po przegryzieniu się będziemy mogli delektować się nią przez cały rok.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 500 ml 500 spirytusu 70%

  • 1 kg 1 truskawek

  • 1 1 cytryna

  • 500 ml 500 wody


Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy spirytus 70%. Ważne, aby nie był mocniejszy, gdyż jeśli zalejemy truskawki alkoholem o mocy ponad 70% truskawka “wyschnie” z zewnątrz i nie wyciągnie się aromatu ze środka. Można kupić gotowy spirytus o tej mocy albo rozrobić 95% poprzez dolanie 250ml wody.
  • Truskawki myjemy dokładnie, odcinamy szypułki i przekładamy do dużego słoika lub garnka.
  • Truskawki zalewamy spirytusem (max 70%) i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 24h.
  • Po tym czasie zlewamy spirytus a truskawki odkładamy (truskawki nasiąknięte spirytusem możemy przechowywać w lodówce i użyć do deserów).
  • Do spirytusu wyciskamy sok z jednej cytryny. Dodajemy też 500ml wody.
  • Rozlewamy do butelek i zostawiamy na minimum 1 miesiąc aż się przegryzie.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*