Meal prep to zdobywający coraz większą popularność trend, polegający na planowaniu i wcześniejszym przygotowywaniu posiłków lub półproduktów. Jego rosnąca sława nie powinna nikogo dziwić – możemy dzięki niemu oszczędzić czas i jeść zdrowe, zbilansowane posiłki, nawet w najbardziej zabiegane dni.
Warto wygospodarować część wolnego dnia na przygotowanie zarysu listy posiłków, które zamierzamy zjeść w najbliższym tygodniu. Sporządzając na tej podstawie listę zakupów jesteśmy w stanie oszczędzić pieniądze i ograniczyć do minimum marnowanie jedzenia. Świetnym pomysłem jest przygotowanie samemu tzw. „diety pudełkowej” – wystarczy przygotować posiłki na 2-3 dni i gotowe porcje schować w lunchboxach do lodówki.
Jeżeli jednak nie lubisz odgrzewanych posiłków, lub taka forma przygotowywania dań na dłuższy czas Cię nie przekonuje, dużym ułatwieniem będzie przygotowanie części produktów – możesz np. zrobić domową granolę, a potem dodać do niej ulubione składniki – jogurt, owoce, orzechy czy mleko. Unikamy w ten sposób przetworzonej żywności, która nie jest korzystnym elementem w diecie.
Kolejnym pomysłem jest schowanie obranych i pokrojonych warzyw i owoców do lodówki czy zamrażarki – dzięki temu czas gotowania obiadu czy przygotowywania smoothie skróci się do minimum, a zaoszczędzony czas możemy poświęcić pracy lub bliskim. Gotujesz do obiadu dodatek skrobiowy? Ugotuj w podwójnej porcji, a do jutrzejszego tylko podgrzej. Dodatkowo, niektóre kasze mogą z powodzeniem być używane nawet do posiłków na słodko – np. z kaszy jaglanej szybko przygotujesz pyszny budyń, który nasyci Cię na długie godziny twojego intensywnego dnia.
Meal prep jest dla każdego, wystarczy dostosować go do naszego sposobu odżywiania. Internet w tej kwestii jest kopalnią wiedzy, wystarczy wpisać hasło w wyszukiwarkę i czerpać pomysły z wielu stron i profili w mediach społecznościowych, zajmujących się tematyką zdrowego odżywiania.