Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Ziemniaki smażone z rozmarynem
Ziemniaki smażone z rozmarynem

Ziemniaki smażone z rozmarynem

Włoska forma serwowania ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone na patelni do zarumienienia. Smażone ziemniaki z aromatem rozmarynowym. Wspaniały dodatek do tradycyjnych dań. Przypominają frytki z patelni, tylko pokrojone w kostkę zamiast słupków.

Kostka ziemniaczana smażona z rozmarynem

Kostka ziemniaczana smażona z rozmarynem

5 z 32 głosy
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Ziemniaki smażone z rozmarynem. Samodzielna przekąska ziemniaczana lub dodatek do dań obiadowych. Włoska forma serwowania ziemniaków.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 ziemniaków

  • 5 gałązek 5 świeżego rozmarynu

  • 50 ml 50 oliwy

  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz i umyj w zimnej wodzie. Pokrój w drobną, równą kostkę o brzegu 1 – centymetra. Gałązki rozmarynu podziel na krótsze kawałki.
  • Na patelni mocno rozgrzej oliwę. Dodaj kawałki ziemniaków i gałązki rozmarynu. Podsmażaj do miękkości, chrupkości i zarumienienia około 10 minut.
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Przełóż na półmisek i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

3 komentarze

  1. doskonale i aromatyczne ziemniaczki, z chrupiącą skórka utworzoną podczas smażenia

  2. domowejedzenie

    świetne te ziemniaczki, bardzo smakowały nam jako dodatek do obiadu

  3. lepsze niż fryty

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*