Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Ziemniaki smażone z rozmarynem
Ziemniaki smażone z rozmarynem

Ziemniaki smażone z rozmarynem

Włoska forma serwowania ziemniaków. Ziemniaki pokrojone w kostkę, usmażone na patelni do zarumienienia. Smażone ziemniaki z aromatem rozmarynowym. Wspaniały dodatek do tradycyjnych dań. Przypominają frytki z patelni, tylko pokrojone w kostkę zamiast słupków.

Kostka ziemniaczana smażona z rozmarynem

5 od 23 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Ziemniaki smażone z rozmarynem. Samodzielna przekąska ziemniaczana lub dodatek do dań obiadowych. Włoska forma serwowania ziemniaków.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 5 gałązek świeżego rozmarynu

  • 50 ml oliwy

  • sól morska i świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obierz i umyj w zimnej wodzie. Pokrój w drobną, równą kostkę o brzegu 1 – centymetra. Gałązki rozmarynu podziel na krótsze kawałki.
  • Na patelni mocno rozgrzej oliwę. Dodaj kawałki ziemniaków i gałązki rozmarynu. Podsmażaj do miękkości, chrupkości i zarumienienia około 10 minut.
  • Po usmażeniu odsącz na ręczniku papierowym. Przełóż na półmisek i dopraw do smaku solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

Uwagi:

  • Przepis pochodzi z książki “Po prostu po włosku. Rodzinne gotowanie z siostrami Chiappia” autorstwa Michaeli, Emanueli i Rominy Chappia.

3 komentarze

  1. doskonale i aromatyczne ziemniaczki, z chrupiącą skórka utworzoną podczas smażenia

  2. domowejedzenie

    świetne te ziemniaczki, bardzo smakowały nam jako dodatek do obiadu

  3. lepsze niż fryty

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*