Melisa. Niedoceniona w naszej diecie

Melisa. Niedoceniona w naszej diecie

Melisa należy do rodziny jasnotowatych, o cytrynowym aromacie. Znana na całym świecie wywodzi się z rejonów Morza Śródziemnego. W Europie znany jest jeden gatunek, który uprawiany jest także w Polsce pod nazwą melisa lekarska (Melissa L.). Melisa rośnie dziko, jak również uprawiana jest na plantacjach, ogródkach, donicach. Jest byliną, rośliną wieloletnią, łodygi osiągają do 0,7 metra. Kwitnie od czerwca do września.

Melisa. Niedoceniona w naszej diecie

Liście o właściwościach leczniczych wydzielają aromatyczny, silnie cytrynowy zapach. Łacińska nazwa Melissa pochodzi od imienia greckiego określającego pszczołę. Najczęściej spożywana jest w postaci herbaty lub przez wykorzystanie świeżych liści. Jest rośliną przyprawową w połączeniu z innymi ziołami, stosowana jest jako składnik preparatów leczniczych, kompresów.

Melisa to źródło silnych roślinnych przeciwutleniaczy. Obfituje w olejek lotny, garbniki, flawonoidy, kwasy fenolowe, kwasy organiczne, witaminę C, B, sole mineralne.

Wartości zdrowotne melisy:

  1. Melisa to naturalny lek przynoszący ulgę w przypadku astmy i nieżytów oskrzeli.
  2. Wchodzi w skład wielu leków ziołowych zalecanych w chorobie wieńcowej serca i nadciśnieniu.
  3. Melisa to naturalny produkt zawierający substancje o działaniu przeciwrakowym.
  4. Dzięki zawartości olejku lotnego działa uspokajająco – oddala uczucie lęku, depresji, rozdrażnienia, ułatwia zasypianie.
  5. Przynosi ulgę w migrenach, bólach głowy, obniża zmęczenie psychiczne.
  6. W medycynie ludowej stosowana w kuracjach leczących osłabienie pamięci i miażdżycę.
  7. Pomocna w regulowaniu pracy serca.
  8. Rozkurcza mięśnie, podawana jest przy skurczach jelit, wzdęciach, pobudza trawienie.
  9. Wspomaga odchudzanie – wpływa na proces przemiany materii.
  10. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze.
  11. Polifenole obecne w melisie zwalczają wirusa, leczą drobne rany i schorzenia skóry (opryszczkę).
  12. Przeciwutleniacze zawarte w melisie regulują poziom cukru we krwi.
  13. Melisa normalizuje tętno i ciśnienie krwi.
  14. Wywar z melisy obniża gorączkę, wzmaga pocenie.
  15. Łagodzi powysiłkowe bóle mięśni.
  16. Melisa ma działanie przeciwbakteryjne, pomaga w chorobach dziąseł.
  17. Pocierając świeżym liściem miejsce ukąszenia przez owady, zmniejsza dolegliwości, łagodzi ból i swędzenie.

Melisa w kuchni.

Melisa wykorzystywana jest do podkreślenia walorów orzeźwiających różnego rodzaju napojów (lemoniada, drinki, likiery, herbata). Dodawana jest do sałatek i zup. Jest przyprawą do ryb, drobiu, wołowiny i cielęciny. Suszona melisa jest składnikiem marynat. Świeże liście służą także do dekoracji potraw. Młode, zielone liście melisy i mięty dodawane są do przygotowania domowej nalewki.

Ciekawostki o melisie:

  1. Roślina znana była w starożytnym Rzymie i Grecji jako pospolita przyprawa, leczono nią także wahania nastroju.
  2. Jej wartości lecznicze cenił Hipokrates, Paracelsus, Pliniusz.
  3. Mnisi uprawiali melisę w ogródkach przyklasztornych, wykorzystywali ją do produkcji nalewek leczniczych.
  4. Paryscy karmelici wytwarzali wódkę, która, miała być lekiem na wszystko, eliksirem młodości.
  5. Jest rośliną miododajną. Miód melisowy ma wyjątkowo cenne właściwości zdrowotne.
  6. Świeże liście dodane do herbaty smakują podobnie jak cytryna.
  7. Bylina wydziela dużo nektaru, przez co przyciąga pszczołowate.
  8. Suszona roślina traci aromat, ale zachowuje cenne właściwości zdrowotne przez długi czas.
  9. Ekstrakt z melisy wykorzystywany jest jako składnik w kosmetykach przeciwstarzeniowych.

Jeden komentarz

  1. Sprawdzona Kuchnia

    Dziękuję z tę garść cennych informacji, melisa rozrosła się u mnie do niebotycznych rozmiarów, muszę używać jej częściej. Pozdrawiam serdecznie!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*