Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych

Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych

Najlepszy przepis na najprawdziwsze greckie tzatziki. Gęsty i kremowy sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórków gruntowych, świeżego koperku z nutą czosnku. Najważniejszym etapem przygotowania idealnie kremowego tzatziki jest zasypanie tartych ogórków solą i pozwolenie im na uwolnienie soku. Dzięki wytrąceniu części wody, tzatziki nie będzie wodniste, lecz zyska pożądaną zagęszczoną konsystencję. Greckie tzatziki wykorzystaj jako sos do wrapów z tortilli, jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy szaszłyków z grilla.

Tzatziki na bazie jogurtu greckiego

Tzatziki na bazie jogurtu greckiego

5.0 z 1 głos
Danie: SosKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miska
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

90

kcal

Gęste i kremowe tzatziki. Oryginalny przepis na najprawdziwsze greckie tzatziki na bazie gęstego jogurtu greckiego i ogórków gruntowych.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 5 niewielkich ogórków gruntowych

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżka przyprawy do tzatziki Kamis (można pominąć)

  • sól, zmielony pieprz, cukier


Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz ze skórki, następnie zetrzyj na grubych oczkach ostrej tarki. Przełóż je do durszlaka, zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut aż ogórki wytrącą wodę, po czym odciśnij je jeszcze dokładnie dłonią.tarte ogórki gruntowe
  • Do misy przełóż jogurt grecki, dodaj odsączone z soku ogórki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany pęczek koperku. Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek. Pod koniec wsyp przyprawy i wymieszaj, najlepiej próbować i doprawić do smaku wedle uznania.
  • Tzatziki przełóż do czystego naczynia, skrop odrobiną oliwy z oliwek, udekoruj koperkiem. Okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę dla uzyskania najlepszego aromatu greckiego sosu.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*