Przepis | Strona główna | Kuchnia Grecka | Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych
Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych

Kremowy grecki sos tzatziki z ogórków gruntowych

Najlepszy przepis na najprawdziwsze greckie tzatziki. Gęsty i kremowy sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego, ogórków gruntowych, świeżego koperku z nutą czosnku. Najważniejszym etapem przygotowania idealnie kremowego tzatziki jest zasypanie tartych ogórków solą i pozwolenie im na uwolnienie soku. Dzięki wytrąceniu części wody, tzatziki nie będzie wodniste, lecz zyska pożądaną zagęszczoną konsystencję. Greckie tzatziki wykorzystaj jako sos do wrapów z tortilli, jako dodatek do pieczonych ziemniaków czy szaszłyków z grilla.

Tzatziki na bazie jogurtu greckiego

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SosKuchnia: GreckaTrudność: Łatwe
Ilość

1

miska
Przygotowanie

10

min.
Chłodzenie

1

godz. 
Kalorie

90

kcal

Gęste i kremowe tzatziki. Oryginalny przepis na najprawdziwsze greckie tzatziki na bazie gęstego jogurtu greckiego i ogórków gruntowych.

Składniki:

  • 5 niewielkich ogórków gruntowych

  • 500 g jogurtu greckiego

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 pęczek świeżego koperku

  • 1/2 cytryny

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżka przyprawy do tzatziki Kamis (można pominąć)

  • sól, zmielony pieprz, cukier


Sposób przygotowania:

  • Ogórki obierz ze skórki, następnie zetrzyj na grubych oczkach ostrej tarki. Przełóż je do durszlaka, zasyp łyżeczką soli i wymieszaj. Pozostaw na 10 minut aż ogórki wytrącą wodę, po czym odciśnij je jeszcze dokładnie dłonią. tarte ogórki gruntowe
  • Do misy przełóż jogurt grecki, dodaj odsączone z soku ogórki, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekany pęczek koperku. Dolej sok wyciśnięty z połowy cytryny, ocet jabłkowy, oliwę z oliwek. Pod koniec wsyp przyprawy i wymieszaj, najlepiej próbować i doprawić do smaku wedle uznania.
  • Tzatziki przełóż do czystego naczynia, skrop odrobiną oliwy z oliwek, udekoruj koperkiem. Okryj przezroczystą folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę dla uzyskania najlepszego aromatu greckiego sosu.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image