Mniszek pospolity inaczej mniszek lekarski, potocznie nazywany przez niektórych mleczem lub dmuchawcem. Znany ze swoich właściwości leczniczych o szerokim zastosowaniu.
Lecznicze zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego:
- ułatwia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych
- wpływa korzystnie na problemy związane z drogami żółciowymi. Zaleca się picie naparu w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, ponieważ wykazuje działanie żółciopędne
- zaleca się stosowanie mniszka lekarskiego w problemach z drogami moczowymi oraz nerkami, gdyż wywołuje efekt moczopędny. Przez to pomaga w pozbyciu się kamieni odraz piasku z dróg moczowych.
- jednocześnie stosowanie mniszka lekarskiego pomaga pozbyć się obrzęków spowodowanych zatrzymywaniem wody w organizmie. Zmniejsza opuchliznę spowodowaną nadmiarem gromadzącej się wody, dzięki drenującemu działaniu
- białe mleczko świeżo wyciśnięte z łodygi mlecza to naturalny środek wspomagający zwalczanie kurzajek i brodawek
- syrop z mniszka lekarskiego wspiera organizm w walce z przeziębieniem oraz infekcjami dróg oddechowych. Łagodzi podrażnione gardło oraz kaszel. Zawartość wielu cennych składników wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami
Syrop z mniszka w mojej rodzinie przygotowuje się każdego roku, w zapasie najlepiej na cały jesienno – zimowy sezon. Kwiaty rośliny osiągają dojrzałość na przełomie kwietnia i maja. W dodatku najlepiej zbierać je przed samym południem w okolicach godzimy 11:00, wtedy kwiaty otwierają się do promieni słońca.
Syrop z mniszka lekarskiego jest przepyszny i w niczym nie przypomina niedobrego w smaku lekarstwa. Pomimo swoich właściwości prozdrowotnych, smakiem przypomina miód z nutą goryczki. Ponieważ syrop powstaje na bazie cukru, doskonale smakuje sam pity bezpośrednio z kieliszka lub jako dodatek do herbaty.
Tak. To prawda.. Nigdy nie pluczemy!!!!
Kwiatów mniszka ani żadnych innych kwiatów czy ziół nigdy ale to nigdy nie pluczemy! Podczas płukania zmywa się to co w nich najcenniejsze!