Strona główna » Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach
Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach

Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach

Mniszek pospolity inaczej mniszek lekarski, potocznie nazywany przez niektórych mleczem lub dmuchawcem. Znany ze swoich właściwości leczniczych o szerokim zastosowaniu.

Syrop z mniszka lekarskiego o leczniczych właściwościach

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SyropyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

100

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

3

godz. 
Kalorie

200

kcal

Przepis na domowy syrop z kwiatów mniszka lekarskiego. Przepyszny syrop przypominający miód o niezwykłych leczniczych właściwościach.

Składniki:

  • 400 kwiatków mniszka

  • 800 g cukru

  • 1 cytryna

  • 1 L wody

Sposób przygotowania:

  • Kwiaty mniszka lekarskiego zbieramy w połowie kwietnia lub na przełomie kwietnia i maja. Zbiory powinny odbywać porą dopołudniową, najlepiej około godziny 11:00. Kwiatki urywamy bez łodyżki i wrzucamy do płóciennej torby.
  • Po powrocie do domu kwiatki wysypujemy na tkaninę lub ręcznik papierowy. Pozostawiamy na 1 godzinę, by dać szansę robakom na ucieczkę.
  • Następnie kwiaty mlecza przepłukujemy wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą trochę ponad poziom kwiatów. Gotujemy przez 30 minut pod przykryciem.
  • Po ugotowaniu pozostawiamy roztwór wraz z kwiatami na 24 godziny, dla uzyskania intensywnego naparu.
  • W kolejnym dniu napar przecedzamy przez sito lub gazę. Mlecze dobrze odciskamy by stracić jak najmniej cennego płynu.
  • Do garnka z naparem dodajemy cukier oraz sok z cytryny i gotujemy przez 2 godziny. Gotujemy na małym ogniu! W tym czasie płyn zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu.
  • Przelewamy do słoiczków lub butelek i gotowe. Można przechowywać przez kilka miesięcy. Natomiast po otwarciu słoika najlepiej przechowywać w lodówce.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Lecznicze zastosowanie syropu z mniszka lekarskiego:

  • ułatwia trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych
  • wpływa korzystnie na problemy związane z drogami żółciowymi. Zaleca się picie naparu w schorzeniach pęcherzyka żółciowego, ponieważ wykazuje działanie żółciopędne
  • zaleca się stosowanie mniszka lekarskiego w problemach z drogami moczowymi oraz nerkami, gdyż wywołuje efekt moczopędny. Przez to pomaga w pozbyciu się kamieni odraz piasku z dróg moczowych.
  • jednocześnie stosowanie mniszka lekarskiego pomaga pozbyć się obrzęków spowodowanych zatrzymywaniem wody w organizmie. Zmniejsza opuchliznę spowodowaną nadmiarem gromadzącej się wody, dzięki drenującemu działaniu
  • białe mleczko świeżo wyciśnięte z łodygi mlecza to naturalny środek wspomagający zwalczanie kurzajek i brodawek
  • syrop z mniszka lekarskiego wspiera organizm w walce z przeziębieniem oraz infekcjami dróg oddechowych. Łagodzi podrażnione gardło oraz kaszel. Zawartość wielu cennych składników wspomaga organizm w walce z bakteriami i wirusami

Syrop z mniszka w mojej rodzinie przygotowuje się każdego roku, w zapasie najlepiej na cały jesienno – zimowy sezon. Kwiaty rośliny osiągają dojrzałość na przełomie kwietnia i maja. W dodatku najlepiej zbierać je przed samym południem w okolicach godzimy 11:00, wtedy kwiaty otwierają się do promieni słońca.

Syrop z mniszka lekarskiego jest przepyszny i w niczym nie przypomina niedobrego w smaku lekarstwa. Pomimo swoich właściwości prozdrowotnych, smakiem przypomina miód z nutą goryczki. Ponieważ syrop powstaje na bazie cukru, doskonale smakuje sam pity bezpośrednio z kieliszka lub jako dodatek do herbaty.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*