Przepis | Strona główna | Blog | Miód w kuchni – do czego może się przydać?
Miód w kuchni – do czego może się przydać?

Miód w kuchni – do czego może się przydać?

Ten produkt jest często wykorzystywany w kuchni. Można go jeść jako dodatek do różnych potraw lub jako samodzielny przysmak. Możesz z niego wyczarować śniadania, desery i podwieczorki, będzie też doskonałym składnikiem dań głównych. Dlaczego jest tak lubiany przez niemal wszystkich? Zobacz, jaka jest tajemnica miodu!

Miód nie jest zwykłym składnikiem spożywczym. Był doceniany od wieków, jest więc elementem tradycji i kultury różnych krajów. Dziś dostępny jest w wielu odmianach, które różnią się smakiem, a czasem również właściwościami prozdrowotnymi. Miód jest bowiem jednym z najstarszych lekarstw – już starożytni wykorzystywali jego właściwości w walce z chorobami. Dziś wiadomo na jego temat nieco więcej, nadal jest też popularnym surowcem gastronomicznym. Do czego można użyć miodu?

Miód do herbaty

Nic tak nie stawia na nogi, jak krzepiąca herbata z miodem i cytryną. Ten klasyczny napój możesz pić zarówno rano, jak i wieczorem, na ciepło i na zimno. Łagodny w smaku miód wielokwiatowy kupisz na https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-wielokwiatowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/. Zgodnie z linkowaną podstroną stanowi on zastrzyk energii i wspomaga układ krwionośny. Aby w pełni wykorzystać jego właściwości, dodaj go do lekko przestudzonego napoju – wysoka temperatura pozbawia miód części prozdrowotnych substancji.

Miód do śniadania

Dawka energii i zdrowia z pewnością będzie dobrym wyborem na śniadanie. Możesz dodać go do smoothie, koktajlu czy owsianki. Będzie też idealnie pasował do naleśników czy placków zbożowo-owocowych. Miód spadziowy: https://pasiekalyson.pl/sklep/blog/w/miod-spadziowy-wlasciwosci-dzialanie-charakterystyka/ będzie również świetnie pasował do płatków kukurydzianych i zbożowych oraz do przetworów mlecznych. Zgodnie z linkowaną podstroną, miód spadziowy wykazuje szereg działań prozdrowotnych – wspomaga mikroflorę jelitową i procesy gojenia się ran. Miód możesz też podawać na kanapkach, aby stworzyć pyszne śniadanie, wystarczy chleb, odrobina masła i miód.

Desery z miodem

Miód jest także składnikiem wielu deserów. W kuchni polskiej bardzo popularne są ciasta z miodem, np. świąteczne mazurki, miodowniki, pierniki czy orzechowce. Miód dodawany jest także do bardziej dietetycznych wypieków jak ciasto jogurtowe czy marchewkowe. Wiele przepisów na miodowe desery znajdziesz także w kuchni tureckiej, bałkańskiej i greckiej. Przykładem może być pistacjowa baklawa, czy jogurt grecki przekładany miodem i orzechami.

Miód w daniach wytrawnych

Ten składnik można także wykorzystać podczas przygotowywania dań głównych. Miód stanowi świetny dodatek do marynaty, szczególnie w przypadku mięs przeznaczonych do pieczenia lub grillowania. Sprawia, że zyskują piękny kolor i chrupiącą, aromatyczną skórkę. Taka marynata będzie pasować np. do żeberek, skrzydełek, udek czy polędwicy. Miód wykorzystuje się także do przygotowywania różnych sosów – np. klasycznego winegret, czyli popularnego dressingu do sałatek i surówek.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*