Zapewne każdy z Nas i mam tu na myśli osoby pełnoletnie, słyszał o czymś takim jak nalewki. Jeśli nie, to już śpieszę z wyjaśnieniami. Nalewka to nic innego jak wytworzony w domowy sposób syrop owocowy z dodatkiem alkoholu. Już w dawnych czasach, nalewki cieszyły się wielką sławą, były podawane gościom na przywitanie, czy pełniły rolę przy wieczornych, rodzinnych deserach.
Ja natomiast chciałbym opowiedzieć Wam o niektórych tych wspaniałych trunkach i o ich właściwościach prozdrowotnych. Otóż ten alkohol może wykonać każdy, tutaj nie ma raczej jakieś dużej filozofii, natomiast ważne są proporcje. Bez nich można nieszczęśliwie spowodować utratę wyrazistego smaku.
Pierwszy trunek, który pragnę Wam przedstawić to nalewka z aronii i pomarańczy. Idealna do deserów, jak i aperitifu. Aronia jak i pomarańcz, posiadają w sobie znaczącą ilość witaminy C, która odgrywa bardzo ważną rolę w metabolizmie. Jedyne co należy zrobić to przepłukaną aronię pod gorącą wodą, najlepiej kilogram, wsypać do 5L słoja, następnie wyparzone, również we wrzątku cztery pomarańcze, trzeba pokroić w centymetrowe plastry i dodać do aronii.
Po tych działaniach należy wsypać do słoja 1,2 kg cukru białego, zakręcić wieczko i czekać do 10 dni. Po upływie tego czasu macie gotowy syrop. Teraz to już tylko formalność. Zalewacie sok jednym litrem wódki 40% i odstawiacie w ciemne miejsce na tydzień. I gotowe.
Drugi trunek to nalewka z mięty i cytryn. Powtarzamy dokładnie te same kroki z tym że cytryn musi być pięć, a mięty, najlepiej cytrynowej, dwa pęczki. Wszystko wkładamy do słoja, najlepiej warstwami i zasypujemy 1 kg cukru. Odstawiamy na tydzień.
Wymienione wcześniej nalewki nie są jakoś bardzo popularne ze względu na to że są to moje autorskie przepisy. Gotowe wyroby nie powinny znajdować się w lodówce, ponieważ wpływa to później na ich walory smakowe. Zaleca się trzymanie ich w komodzie bądź szafkach do tego przeznaczonych. Każda nalewka ma swój unikatowy smak, nie powinno się ich razem ze sobą mieszać. Każda odpowiada za inne właściwości zdrowotne.