Przepis | Strona główna | Blog | Przepisy dla karmiącej mamy od niego
Przepisy dla karmiącej mamy od niego

Przepisy dla karmiącej mamy od niego

Jeśli jesteś facetem, który chce zadbać o swoją karmiącą żonę – ta seria artykułów jest dla Ciebie! Jak wiadomo, kobieta, która karmi piersią musi dbać o swoją zbilansowaną dietę. Mowa tu o lekkich i jednocześnie smacznych potrawach. Nie możemy dopuścić do monotonii w spożywaniu posiłków przez karmiącą mamę. W tym artykule przybliżę Ci moje doświadczenia jako facet, który kocha gotować dla swojej żony.

Przepisy dla karmiącej mamy od niego

Często zdarza się, że kobieta, która karmi naturalnie musi zrezygnować z produktów pochodzenia krowiego. Mowa tu o skazie białkowej, która jest bardzo częstym problemem wśród noworodków. Nie oznacza to jednak, że Twoją żona ma być restrykcyjnie traktowana. Stworzę kilka wpisów, w których zawarte będą proste i łatwe w przygotowaniu przepisy. Pomogą Ci zadbać o Twoją wybrankę bez rezygnowania z różnorodności potraw oraz ich smaku.

Śniadanie

  • jajko gotowane na twardo
  • 2 wafle ryżowe naturalne lub z solą morską
  • dwie łyżeczki dżemu porzeczkowego o zmniejszonej zawartości cukru
  • 2 plasterki szynki ( tu polecam swojską lecz nie wędzoną. Najlepiej gotowaną lub pieczoną)
  • pomidor z usuniętymi pestkami
  • margaryna ( trzeba zwrócić uwagę aby margaryna nie zawierała tłuszczów pochodzenia krowiego)
  • kawa zbożowa Inka lub Anatol ( długo nie parzyć)

Jeden wafelek smarujemy margaryną, kładziemy dwa plastry szynki. Na górę kładziemy pokrojone jajko oraz plasterek pomidora. Drugi wafelek smarujemy dżemem porzeczkowym i gotowe. Kawa zbożowa do popicia, bez cukru i mleka.

Drugie śniadanie (lunch)

  • 2 jabłka pieczone w piekarniku
  • woda

Myjemy dwa duże jabłka. Nie obieramy lecz odcinamy górną część jabłek (1/3 wysokości jabłka). Do małej blaszki wlewamy pół szklanki wody. Wkładamy jabłka do blaszki wraz z odciętą górą. Gdybyśmy włożyli jabłka bez odcięcia góry – owoce nam popękają i będą nieestetycznie wyglądać. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy do chwili gdy jabłka zrobią się miękkie i zmienią swój kolor na lekko brązowy).

Obiad

Pulpeciki indycze z młodymi ziemniakami, koperkiem i sosem na bazie mąki.

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • kilka młodych ziemniaków
  • koperek
  • dwie łyżki mąki tortowej lub ziemniaczanej
  • jedna cebula
  • kilka marchewek
  • pół cytryny
  • szczypta cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawy według uznania (pieprz ziołowy, sól, czosnek suszony, przyprawka typu Vegeta)
  • szklanka soku jabłkowego lub porzeczkowego 100%.

Mięso wrzucamy do szklanej miski. Dodajemy przyprawy do smaku i mieszamy ręcznie. Do garnka wlewamy zimną wodę (około litra). Dodajemy dwie łyżki mąki tortowej lub ziemniaczanej i energicznie mieszamy za pomocą mieszadełka aż do chwili pozbycia się grudek z mąki. Grzejemy garnek z wodą. Dodajemy 4-5 ziaren ziela angielskiego i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w plastry i dodajemy do garnka gdy woda już się nam zagotuje. W międzyczasie obieramy i gotujemy ziemniaki z dodatkiem soli. Obieramy kilka marchewek, które ścieramy na tarce z małymi oczkami. Skrapiamy surówkę odrobiną soku z cytryny i dodajemy szczyptę soli oraz cukru.

Przystępujemy do pulpecików. Przed każdym formowaniem kulek z mięsa radzę nawilżyć wodą ręce. Mięso wówczas nie przywiera nam do dłoni oraz nie będzie wymagane dosypywanie mąki czy bułki tartej. Uformowany pulpet delikatnie wrzucamy do garnka za pomocą łyżki stołowej, na której kładziemy kulkę mięsną po jej uformowaniu. Pulpeciki gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Ziemniaki odcedzamy i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy na dużym talerzu. Aby wyglądało bardziej apetycznie można pokusić się na podanie ziemniaków i surówki w formie kulek – do tego celu można użyć gałkownicy do lodów. Ziemniaki polewamy sosem, w którym gotowaliśmy pulpety.

Podwieczorek

  • grahamka
  • serek kozi
  • świeży ogórek
  • chuda wędlina
  • szczypiorek
  • herbata owocowa

Bułkę kroimy i smarujemy małą ilością serka koziego. Kładziemy wybraną przez siebie chudą wędlinę. Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki i umieszczamy na górze kanapki. Dla urozmaicenia smaku można dodać odrobinę drobno posiekanego szczypiorku.

Kolacja

  • mix sałat z rukolą lub szpinakiem
  • kawałki tuńczyka z puszki ( radzę wybrać w zalewie wodnej a nie w oleju)
  • pomidor z usuniętym środkiem (bez pestek)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej

Mix sałatkowy wrzucamy do miski. Dodajemy tuńczyka oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Posypujemy szczyptą pieprzu i soli. Skrapiamy oliwą z oliwek i delikatnie mieszamy.

W kolejnych artykułach znajdziesz więcej prostych i szybkich przepisów na potrawy dla Twojej ukochanej żony.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*