Pierwsza marchewka dla niemowlaka

Pierwsza marchewka dla niemowlaka

Jestem zwolenniczką karmienia niemowlaka metodą BLW, wydaje mi się ona sensowna pod każdym względem (może prócz panującego bałaganu podczas rozszerzania diety tą metodą). Uważam jednak że żeby móc zacząć karmić dziecko metodą BLW, musi ono siedzieć stabilnie najlepiej w krzesełku do karmienia. Pod żadnym pozorem nie może się chwiać ani przechylać. Taka destabilizacja powoduje u dziecka niepokój oraz zdenerwowanie, maluch nie może skoncentrować się na poznawaniu jedzenia, tylko walczy o przetrwanie w nieopanowanej jeszcze pozycji. Dziecko który skończyło 6 miesiąc, nie siedzi samodzielnie z podparciem, możesz śmiało posadzić u siebie na kolanach i karmić łyżeczką.

Jeśli nie BLW i podawanie kawałków pokarmu od początku, najlepiej przygotować jedzenie w formie papki. Papka nie musi mieć gładkiej konsystencji, może zawierać mniej zblendowane grudki. Jednak nie wszystkie maluszki od samego początku preferują grubszą strukturę jedzenia, warto obserwować dziecko i proponować wielokrotnie różne konsystencje na każdym etapie rozszerzania diety.

Marchewka na pierwszy posiłek jest według mnie rozsądnym rozwiązaniem. Ma delikatny lekko słodki posmak, przez co większość maluchów polubi ją od pierwszej łyżeczki. Nawet jeśli nie polubi od razu, proponuj ją co jakiś czas. Niemowlęta na etapie rozszerzania diety dopiero uczą się smaków. Pierwsza marchewka powinna być ugotowana na parze do miękkości, po czym rozdrobniona na papkę. Można dodać nieco wody mineralnej do blendowania, żeby rozrzedzić nieco konsystencję marchewkowego przecieru. Koniecznie należy dodać co najmniej kilka kropli zdrowego tłuszczu, który zwiększy kaloryczność warzywnego posiłku oraz uzupełni posiłek o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Jak przygotować pierwszą marchewkę w trakcie rozszerzania diety?

Jak przygotować pierwszą marchewkę w trakcie rozszerzania diety?

5.0 z 3 głosy
Danie: Rozszerzanie dietyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

25

min.
Kalorie

40

kcal

Pierwsza papka z marchewki dla niemowlaka. Marchewka gotowana na parze z dodatkiem oleju rzepakowo – słonecznikowego.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 marchewka ekologiczna

  • 300 ml wody do gotowania

  • odrobina wody mineralnej Mama i Ja do rozcieńczenia

  • 1 łyżeczka oleju z pierwszego tłoczenia (polecam olej dla dziecka słonecznikowo – rzepakowy Olini)


Sposób przygotowania:

  • Sięgnij po marchewkę ze sprawdzonego źródła. Najlepsza byłaby marchewka z własnego ogródka, jednak możesz też kupić marchewkę w warzywniaku.
  • Marchewkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, po czym obierz ze skórki. Pokrój na talarki. Do garnka nalej wodę i doprowadź do wrzenia.
  • Pokrojoną marchewkę umieść na sitku do gotowania na parze, ustaw nad gotującą się wodą, przykryj pokrywką. Marchew ugotuj na parze do miękkości przez 25 – 30 minut. Pod koniec gotowania sprawdź widelcem czy jest już wystarczająco miękka.
  • Ugotowaną marchewkę przełóż do czystego naczynia i zblenduj na gładki mus. Jeśli papka jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody dla dziecka.
  • Pod koniec dodaj 1 łyżeczkę oleju słonecznikowo – rzepakowego, który podnosi kaloryczność przecieru marchewkowego i uzupełnia skład o nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymieszaj łyżeczką.

Uwagi:

  • W zależności na jakim etapie rozszerzania diety jesteś i jak duży apetyt ma niemowlak, możesz tę porcję przecieru z 1 marchewki podzielić na kilka części. Pozostałe części możesz zamrozić, jednak zrób to przed dodaniem oleju. Mrożoną marchewkę zużyj w przeciągu kilku dni.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*