Przepis | Strona główna | Blog | Rozszerzanie diety dziecka w 5 krokach
Rozszerzanie diety dziecka w 5 krokach

Rozszerzanie diety dziecka w 5 krokach

Wiele młodych mam obawia się momentu, w którym należy zacząć rozszerzać dietę dziecka i zacząć podawać mu pierwsze stałe pokarmy. Moment ten następuje pomiędzy piątym a szóstym miesiącem życia dziecka. Mleko nadal powinno stanowić podstawę diety niemowlęcia. Jednak nie jest ono już w stanie zaspokoić szybko rosnących potrzeb żywieniowych malucha.

Jak zatem rozszerzać dietę dziecka by było to zdrowe i bezpieczne? W pierwszym etapie rozszerzania diety dziecka (5-6 miesiąc) można wprowadzić pięć grup produktów: przeciery warzywne, przeciery owocowe, kleiki i kaszki bezglutenowe, glutenowe produkty zbożowe oraz mięso i jajka. Przejrzyj też przepisy BLW.

Rozszerzanie diety dziecka w 5 krokach
  1. Rozszerzanie diety dziecka należy rozpocząć od gotowanych przecierów warzywnych (np. marchewki lub dyni). Jeśli dziecko rozpocznie rozszerzanie diety od słodkiego smaku owoców, to potem trudniej będzie mu zaakceptować wytrawny smak warzyw. Dlatego też zaleca się rozpocząć od podawania warzyw. Pierwszego dnia rozszerzania diety powinno się podać kilka małych łyżeczek papki, stopniowo zwiększając tą ilość każdego dnia, aż po około tygodniu będzie to pełna porcja posiłku. Początkowo, należy podawać posiłki złożone z pojedynczych składników, gdyż łatwiej wówczas wychwycić potencjalny składnik alergizujący. Z czasem można wprowadzać coraz bardziej złożone dania, składające się z mieszanki różnych warzyw.
  2. Owoce do diety dziecka należy wprowadzić około dwa tygodnie po warzywach również w formie zmiksowanego puree lub musu. Należy zacząć od musów jednoskładnikowych i obserwować reakcję dziecka. Stopniowo można zacząć łączyć owoce i wprowadzać bardziej złożone deserki owocowe.
  3. Kolejnym produktem, który wprowadzamy do diety dziecka są kleiki i kaszki bezglutenowe. Delikatne kleiki bezglutenowe np. ryżowy lub kukurydziany dodajemy do mleka lub zupek jarzynowych. Następnie można wprowadzić pierwsze kaszki bezglutenowe np. ryżową.
  4. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie do diety dziecka glutenu. Należy zacząć od niewielkich ilości kaszek glutenowych np. kaszki manny. Jeśli dziecko nie wykazuje oznak nietolerancji glutenu, takich jak wysypka czy biegunka, to stopniowo można wprowadzić pełną porcję kaszki glutenowej. Niewielkie ilości pieczywa można zacząć podawać, gdy maluch ma pierwsze ząbki (około 8 miesiąca życia).
  5. Kolejnym etapem jest wprowadzenie do diety malucha mięsa i jajek. Początkowa porcja mięska w diecie dziecka powinna wynosić około 10 g (1 płaska łyżka stołowa). Jeśli chodzi o jajko, to należy zacząć od 2-3 łyżeczek rozdrobnionego ugotowanego jajka, które można dodać do zupki jarzynowej.

Na koniec kilka cennych wskazówek, o których należy pamiętać rozszerzając dietę malucha. Istotne jest, aby nowości do diety dziecka wprowadzać stopniowo. Najlepiej podawać niewielką ilość nowego składnika (1-2 łyżeczki) i obserwować jak maluch reaguje. Jeśli żadna niepożądana reakcja typu wysypka, biegunka nie wystąpi, to można następnego dnia podać ten sam składnik w nieco większej ilości. Podawanie tego samego produktu przez kilka dni spowoduje, że dziecko zaakceptuje nowy smak. Trzeba pamiętać, że grymaszenie czy marszczenie brwi są naturalną reakcją dziecka, które uczy się spożywać produkty o nowej, nieznanej dotąd konsystencji. Nie musi oznaczać to, że dziecku dany pokarm nie smakuje.

Malucha przestajemy karmić wtedy, gdy okazuje sygnały sytości tzn. odwraca głowę od łyżeczki i traci zainteresowanie jedzeniem. Dobrze wiedzieć, że żołądek dziecka jest bardzo malutki i ma wielkość jego dwóch złożonych razem piąstek, aby nie przesadzać z ilością podawanego posiłku.

I ostatnia uwaga: dla dziecka należy wybierać zawsze produkty znanego pochodzenia i najwyższej jakości.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*