Przepis | Strona główna | Zupy | Tradycyjny i pożywny krupnik
Tradycyjny i pożywny krupnik

Tradycyjny i pożywny krupnik

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z bardzo pożywnych i sytych zup, która często gości na polskich stołach. Dzięki zawartości kaszy i mięsa na długo pozostawia uczucie sytości. W przeszłości cieszyła się dużą popularnością wśród ubogich mieszkań ów Białorusi i innych państw słowiańskich. Częstym dodatkiem do tej zupy są grzyby suszone lub kawałki mięsa. Najważniejsze, aby krupnik był gęsty i aromatyczny.

Tradycyjny i pożywny krupnik

5 z 5 głosów
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

210

kcal

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z pożywnych i zup.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 2 duże udka z kurczaka lub udko i 4 skrzydełka

  • 6 łyżek 6 kaszy jęczmiennej

  • 5 5 ziemniaków

  • 1 1 średnia marchew

  • 1 1 mniejsza pietruszka

  • 1 1 mała cebula lub kawałek pora

  • 2 L 2 wody

  • 3 łyżki 3 śmietany 30%

  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy zrobić wywar. Do garnka włożyć mięso na którym chcemy przygotować krupnik, zalać 2l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę lub kawałek pora i zagotować całość. Następnie, gdy wywar się zagotuje, zmniejszyć ogień o gotować pod przykryciem przez ok. 1 godziny.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę, natomiast marchew i pietruszkę w drobniejszą kostkę.
  • Warzywa umieścić w garnku z bulionem i od razu dodać 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zawartość garnka należy wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika na mniejszy i gotować pod przykryciem przez 30 min.
  • Na koniec gotowania można dodać dwie łyżki świeżo siekanego koperku. Zupę należy zamieszać i gotować jeszcze przez 5 min.
  • Gdy zupa będzie gotowa należy ją wyłączyć i można dodać trochę śmietany. Można podawać ją z chlebem lub z obranym wcześniej już ugotowanym mięsem.

Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:

  • Constructive Eating - Zestaw Dino LineConstructive Eating – Zestaw Dino LineZobacz
  • Constructive Eating - Construction LineConstructive Eating – ConstructionZobacz
  • Constructive Eating - Garden Fairy LineConstructive Eating – Garden Fairy LineZobacz

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Co to jest krupnik?

Krupnik to polska zupa z gruboziarnistym mącznym zasmażanym z mąki i cebuli, z dodatkiem warzyw i mięsa lub ryb. Zupa jest podawana na zimno lub ciepło, zazwyczaj z kleksem śmietany i posypką z pokruszonego chleba.

Czy krupnik jest zdrowy?

Zupa jest uważana za zdrową i bogatą w składniki odżywcze, a jej regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia niektórych chorób. Zawiera ona bowiem białka, błonnik, witaminy i składniki mineralne, takie jak wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Z czego robi się krupnik?

Krupnik można przygotować z różnych składników, w zależności od upodobań. Najczęściej jest on przygotowywany z mąki, cebuli, warzyw (np. marchewki, selera, pietruszki, selera naciowego), mięsa (np. wołowiny, wieprzowiny, kurczaka lub ryb) oraz ziół i przypraw (np. liść laurowy, ziele angielskie, liść lubczyku, czosnek, sól i pieprz).

Gdzie popularny jest krupnik?

Krupnik jest najbardziej popularną zupą w Polsce i krajach byłej Wspólnoty Niepodległych Państw (Bułgaria, Rosja, Białoruś, Ukraina, Litwa, Estonia, Mołdawia, Łotwa). Zupa jest też znana w krajach sąsiednich, takich jak Czechy, Słowacja, Niemcy i Węgry.

Dlaczego warto jeść krupnik?

Krupnik jest zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem, który dostarczy organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Zupa ta jest bogata w białka, błonnik, witaminy i składniki mineralne, dzięki czemu może wspomóc zdrowie i dobre samopoczucie. Ponadto krupnik jest lekkostrawny i może być łatwo przygotowany.

Czy trudno gotuje się krupnik?

Nie, nie jest trudno przygotować krupnik. Przepis na to danie jest prosty i szybki w wykonaniu, a jego przygotowanie zajmuje zazwyczaj około 30–40 minut. Zupa ta jest też niedroga, dzięki czemu można ją przygotować bez dużych nakładów finansowych.

Ile kosztuje zrobienie krupniku?

Koszt zrobienia krupniku zależy od wybranych składników i ilości potrzebnych składników. Najtańszym sposobem jest przygotowanie zupy z mąki, cebuli, warzyw i mięsa, które można kupić za kilka złotych. Przygotowanie zupy z rybami lub droższymi składnikami będzie kosztowało nieco więcej.

Czy krupnik mogą jeść dzieci?

Tak, krupnik jest zdrowym posiłkiem dla dzieci. Zupa ta zawiera białka, błonnik, witaminy i składniki mineralne, które są ważne dla prawidłowego rozwoju dzieci. Ponadto krupnik jest lekkostrawny, dzięki czemu może być dobrą opcją dla dzieci, które mają problemy z trawieniem.

Jak przechowywać krupnik?

Krupnik najlepiej przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub szczelnym woreczku. Przechowywana zupa może być spożywana do 3 dni od daty przygotowania. Zupa ta może być również przechowywana w zamrażarce, ale wtedy należy ją ogrzać przed spożyciem.

Z jakich warzyw robi się krupnik?

Do przygotowania krupniku potrzebne są: marchewka, seler, pietruszka, kasza jaglana, ziemniaki, cebula, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz, miód i masło.

Z jakiego mięsa robi się krupnik?

Krupnik to tradycyjne danie kuchni polskiej, które przygotowuje się zazwyczaj bez mięsa, choć w niektórych regionach dodaje się do niego mięso, np. wołowe.

Z czym podawać krupnik?

Krupnik najczęściej podaje się z kwaśną śmietaną lub posypany startym żółtym serem. Może być też podawany z kiszonym ogórkiem, jak również z pieczywem i surówkami.

Jaką kaszę dajemy do krupnika?

Do krupnika dodaje się kaszę jaglaną, która nadaje daniu wyjątkowego smaku i konsystencji.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*