Przepis | Strona główna | Zupy | Tradycyjny i pożywny krupnik
Tradycyjny i pożywny krupnik

Tradycyjny i pożywny krupnik

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z bardzo pożywnych i sytych zup, która często gości na polskich stołach. Dzięki zawartości kaszy i mięsa na długo pozostawia uczucie sytości. W przeszłości cieszyła się dużą popularnością wśród ubogich mieszkań ów Białorusi i innych państw słowiańskich. Częstym dodatkiem do tej zupy są grzyby suszone lub kawałki mięsa. Najważniejsze, aby krupnik był gęsty i aromatyczny.

Tradycyjny i pożywny krupnik

5 z 1 głos
Autor: przepisy użytkowników Danie: ZupaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

210

kcal

Krupnik jest to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym zasypana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Jest jedną z pożywnych i zup.

Składniki:

  • 2 duże udka z kurczaka lub udko i 4 skrzydełka

  • 6 łyżek kaszy jęczmiennej

  • 5 ziemniaków

  • 1 średnia marchew

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 mała cebula lub kawałek pora

  • 2 L wody

  • 3 łyżki śmietany 30%

  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie


Sposób przygotowania:

  • W pierwszej kolejności należy zrobić wywar. Do garnka włożyć mięso na którym chcemy przygotować krupnik, zalać 2l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, cebulę lub kawałek pora i zagotować całość. Następnie, gdy wywar się zagotuje, zmniejszyć ogień o gotować pod przykryciem przez ok. 1 godziny.
  • Kolejnym krokiem jest przygotowanie warzyw. Ziemniaki należy obrać i pokroić w większą kostkę, natomiast marchew i pietruszkę w drobniejszą kostkę.
  • Warzywa umieścić w garnku z bulionem i od razu dodać 6 łyżek kaszy jęczmiennej oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Zawartość garnka należy wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika na mniejszy i gotować pod przykryciem przez 30 min.
  • Na koniec gotowania można dodać dwie łyżki świeżo siekanego koperku. Zupę należy zamieszać i gotować jeszcze przez 5 min.
  • Gdy zupa będzie gotowa należy ją wyłączyć i można dodać trochę śmietany. Można podawać ją z chlebem lub z obranym wcześniej już ugotowanym mięsem.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook



Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*