Rosół jest podstawą kuchni oraz początkiem kulinarnej podróży każdego kucharza. Tradycyjny rosół jest banalnie prosty w przyrządzeniu i nie wymaga skomplikowanej wiedzy gastronomicznej. Nawet ktoś kto nie ma najmniejszego pojęcia o gotowaniu, powinien poradzić sobie z wyzwaniem ugotowania rosołu.
Jednocześnie mimo że nazwa rosół jest tylko jedna, można ugotować go na co najmniej milion różnych sposobów. Każdy rosół ugotowany przez inną osobę, jest wyjątkowy i niepowtarzalny – jak linie papilarne osoby która go stworzyła.
Rosół jest zupą najpopularniejszą na niedzielny obiad, odpowiednią także na każdy inny dzień tygodnia. Jest również głównym daniem podczas przyjęcia weselnego, daniem którego każdy się spodziewa ale też każdy gość weselny wyczekuje ze zniecierpliwieniem.
Rosół jest lekarstwem ratującym życie przy przeziębieniu i chorobie – i to nie ma nic wspólnego z faktem że kurczaki są nafaszerowane antybiotykami. Jednocześnie rosołkowa jest podstawą wielu innych zup: pomidorowej, jarzynowej oraz wszelkich zup typu krem.
Podsumowując: przepis na rosół trzeba znać i warto znać.
Ciekawa sprawa z tym pomidorem. Właśnie gotuję rosół, dodałem pomidora pierwszy raz w życiu. Jak się nie uda to najwyższej będzie od razu pomidorowa. I to taka na wypasie. 😁
Muszę spróbować z tym pomidorem bo strasznie mnie to zaintrygowało
Nigdy nie próbowałem z pomidorem, ale od teraz zawsze już pomidorek do rosołu