Przepis | Strona główna | Blog | Skarby natury. Rabarbar i jego właściwości
Skarby natury. Rabarbar i jego właściwości

Skarby natury. Rabarbar i jego właściwości

Miesiącem inaugurującym sezon na rabarbar jest maj. Jest to roślina stanowiąca składnik wielu ciast, dżemów czy kompotów. Posiada smaczne łodygi, które obfitują w minerały i witaminy. Rabarbar, zwany inaczej rzewieniem często występuje w naszych ogrodach. Posiada on mocno kwaskowaty smak, który nie jest obcy chyba nikomu. Jego znanym od wieków działaniem jest działanie przeczyszczające. W tym celu najlepiej jest wykorzystać korzeń rabarbaru.

Jego łodygi zawierają witaminę A, C a także E. Jeżeli chodzi o składniki mineralne występujące w rabarbarze, znajdziemy tam kwas foliowy, potas, magnez, fosfor i wapń. Błonnik, który także zawarty jest w rzewieniu, korzystnie wpłynie na nasz układ pokarmowy. Jest doskonałym produktem naturalnym, który wspomaga proces odchudzania. Pozwala szybko usunąć szkodliwe elementy przemiany materii.

Rapontygenina to jedna z cenniejszych substancji zawartych w rabarbarze. Cenna z tego względu, iż hamuje podział komórek rakowych. Nie straszna mu obróbka termiczna, ponieważ nawet po poddaniu go tejże obróbce, zachowuje swoje antyrakowe właściwości.

Kobiety wykorzystują rzewień w problemach natury hormonalnej. Roślina ta wspiera także panie przechodzące okres menopauzy oraz nastolatki wypowiadające walkę trądzikowi. Rabarbar jednak nie jest zalecany do spożycia wszystkim czy każdemu z osobna. Duża ilość kwasu szczawiowego, nie jest wskazana kobietom ciężarnym oraz karmiącym mamom. Nie powinny spożywać go także małe dzieci. Rabarbar ze swojego jadłospisu powinni wykluczyć cierpiący na choroby nerek i reumatyzm.

Jeżeli cierpisz na hemoroidy, także zapomnij o rabarbarze. Kwas szczawiowy źle wpływa na kości i zęby. Część niekorzystnych atrybutów rabarbaru znika po dokonaniu obróbki termicznej. 20 minut – tyle roślina ta powinna spędzić w wysokiej temperaturze.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*