Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Placek z morelami i rabarbarem pod bezą
Placek z morelami i rabarbarem pod bezą

Placek z morelami i rabarbarem pod bezą

Korzystając z darów natury dostępnych o tej porze roku, stworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie.

Rabarbarowo morelowe ciasto z bezą i rosą

5 od 17 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

12

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Ciasto z marmoladką z dojrzałym moreli i łodyżek rabarbaru. Delikatny kruchy spód i bezowa chmurka na wierzchu. Doskonałe ciasto z owocami do kawy.

Składniki:

  • KRUCHY SPÓD
  • 150 g schłodzonego masła

  • 230 g mąki

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 4 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 3 żółtka jaj z chowu ściółkowego (białka zostawić do bezy)

  • OWOCOWE NADZIENIE
  • 10 dojrzałych moreli

  • 5 łodyżek rabarbaru sporej wielkości

  • 1/4 szklanki cukru

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • BEZOWA PIANKA
  • 3 białka jaj w temperaturze pokojowej

  • szczypta soli

  • 1/3 szklanki cukru drobnego do wypieków

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka octu


Sposób przygotowania:

  • Morele przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Pokroić na mniejsze cząstki. Intensywnie czerwone części rabarbaru pokroić na plasterki.
  • Włożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować przez 10 minut do powstania marmoladki. Owoce nie muszą być całkiem rozgotowane, w piekarniku zdążą jeszcze zmięknąć. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
  • CIASTO KRUCHE
  • Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do misy. Dodać zimne i twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier z wanilią. Zarobić ręcznie ciasto przypominające konsystencją sypką kruszonkę.
  • Do ciasta wlać 3 żółtka i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Uformować kulkę z masy, owinąć przezroczystą folią spożywczą. Do schłodzenia wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
  • Blaszkę przygotować i wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto rozłożyć na spodzie blaszki. Wyłożyć na nie marmoladkę z rabarbaru i moreli. Powierzchnię owoców wyrównać i wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
  • BEZA Z BIAŁEK
  • Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy już będą jasne i puszyste, stopniowo dodawać po łyżce cukier. Cały czas miksować, do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
  • Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i zmiksować jeszcze przez chwilę. Smak octu będzie niewyczuwalny, ale dzięki niebu beza nie zżółknie podczas pieczenia. Zachowa swój biały odcień.
  • Bezę z białek wyłożyć na ciasto i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe, można je wyjąc z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.

Uwagi:

  • Po niedługim czasie na bezie powinny pojawić się kropelki rosy. To wygląda prześlicznie i przepysznie.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Genialne ciasto. Jeden dzień i cała blacha znika

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*