Korzystając z darów natury dostępnych o tej porze roku, stworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie.
Rabarbarowo morelowe ciasto z bezą i rosą
12
porcje20
min.40
min.300
kcalCiasto z marmoladką z dojrzałym moreli i łodyżek rabarbaru. Delikatny kruchy spód i bezowa chmurka na wierzchu. Doskonałe ciasto z owocami do kawy.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- KRUCHY SPÓD
150 g 150 schłodzonego masła
230 g 230 mąki
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
4 łyżki 4 cukru
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
3 3 żółtka jaj z chowu ściółkowego (białka zostawić do bezy)
- OWOCOWE NADZIENIE
10 10 dojrzałych moreli
5 łodyżek 5 rabarbaru sporej wielkości
1/4 szklanki 1/4 cukru
1 łyżka 1 cukru waniliowego
- BEZOWA PIANKA
3 białka 3 jaj w temperaturze pokojowej
szczypta soli
1/3 szklanki 1/3 cukru drobnego do wypieków
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka 1 octu
Sposób przygotowania:
- Morele przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Pokroić na mniejsze cząstki. Intensywnie czerwone części rabarbaru pokroić na plasterki.
- Włożyć do garnka, zasypać cukrem i gotować przez 10 minut do powstania marmoladki. Owoce nie muszą być całkiem rozgotowane, w piekarniku zdążą jeszcze zmięknąć. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.
- CIASTO KRUCHE
- Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito do misy. Dodać zimne i twarde masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier z wanilią. Zarobić ręcznie ciasto przypominające konsystencją sypką kruszonkę.
- Do ciasta wlać 3 żółtka i wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Uformować kulkę z masy, owinąć przezroczystą folią spożywczą. Do schłodzenia wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
- Blaszkę przygotować i wyłożyć papierem do pieczenia. Moja blaszka ma wymiary 24 x 24 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Schłodzone ciasto rozłożyć na spodzie blaszki. Wyłożyć na nie marmoladkę z rabarbaru i moreli. Powierzchnię owoców wyrównać i wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut.
- BEZA Z BIAŁEK
- Białka jaj ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Kiedy już będą jasne i puszyste, stopniowo dodawać po łyżce cukier. Cały czas miksować, do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
- Wsypać mąkę ziemniaczaną oraz ocet i zmiksować jeszcze przez chwilę. Smak octu będzie niewyczuwalny, ale dzięki niebu beza nie zżółknie podczas pieczenia. Zachowa swój biały odcień.
- Bezę z białek wyłożyć na ciasto i piec przez kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto jest już gotowe, można je wyjąc z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
Uwagi:
- Po niedługim czasie na bezie powinny pojawić się kropelki rosy. To wygląda prześlicznie i przepysznie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwiRabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Ciasto na pizzę. Szybkie cienkie ciasto na pizze
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i bezą
Jogurtowe ciasto z rabarbarem łyżką mieszane
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Genialne ciasto. Jeden dzień i cała blacha znika