Ananas

Ananas to gatunek rośliny uprawnej, byliny z rodziny bromeliowatych. W stanie dzikim występuje w Brazyli. Zawiera witaminy A, C, B2, B2, B6, PP a także kwas foliowy, cynk, miedź, żelazo i fosfor. Ananas osiąga wysokość około 1 metra. Posiada długie, lancetowate liście ciasno i spiralnie zebrane na łodydze. Są one dość sztywne i po brzegach ząbkowane.

Bardzo soczysty, żółty lub czerwony miąższ ananasów ma przyjemny, orzeźwiający smak i zapach. Owoc ten pozytywnie wpływa na procesy trawienia, wzmacnia odporność organizmu, zmniejsza ryzyko zachorowania na osteoporozę, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia nasze samopoczucie,przyczynia się do zachowania zdrowych zębów i mocnych kości, pozytywnie wpływa na pracę tarczycy, pełni również ważną rolę w procesach rozrodczych oraz właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i przeciwbólowe. Ananas jest ważnym składnikiem kosmetyków.

Ekstrakt z ananasa znajdziemy w kremach i balsamach wyszczuplających i antycellulitowych. Owoce można jeść samodzielnie, a także w sałatce owocowej lub warzywnej. Ananas jest nieodłącznym składnikiem pizzy hawajskiej. Bardzo dobrze komponuje się także z rybami np. śledziami lub tuńczykiem. Osoby chore na cukrzycę powinny zachować ostrożność przy jego spożyciu.

Co przygotować z ananasa?