Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Pizza hawajska z szynką i ananasem
Pizza hawajska z szynką i ananasem

Pizza hawajska z szynką i ananasem

Dużo czasu zajęło mi zdobycie umiejętności przyrządzenia pizzy idealnej. Dla samouczka to nie lada wyzwanie, by wypracować odpowiednie proporcje ciasta i umiejętnie je rozłożyć przed pieczeniem. Aktualnie moja pizza osiągnęła stadium włoskiej perfekcji i napawa mnie dumą. Patrząc na cały proces z perspektywy czasu, nie mam pojęcia dlaczego nauka zajęła tyle czasu. Włoska pizza to jedna z najszybszych i nieskomplikowanych przepisów jakie znam. Miłośnikom pizzy z całego serca polecam zaopatrzyć się w mąkę pszenną do pizzy typ 00 (na przykład firmy Basia).

Pizza hawajska z szynką i ananasem

5 od 10 osób
Autor: Paweł Clad Danie: PizzaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

8

kawałków
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

10

min.
Kalorie

190

kcal

Pizza hawajska z szynką i ananasem z puszki na najlepszym cienkim spodzie. Sprawdzony przepis na prawdziwą włoską pizzę.

Składniki:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • 250 g mąki pszennej do pizzy Basia typ 00

  • 7 g drożdży instant

  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej

  • 1 płaska łyżeczka zwykłego cukru

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 150 ml letniej przegotowanej wody

  • SOS POMIDOROWY
  • 100 g pomidorów w puszce

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z bazylią

  • 3 listki świeżej bazylii

  • pół łyżeczki soli morskiej

  • 1 łyżeczka zwykłego cukru

  • DODATKI NA PIZZĘ
  • pół żółtej cebuli

  • pół żółtej papryki

  • 10 plasterków szynki drobiowej

  • 100 g złocistej kukurydzy z puszki

  • 100 g ananasa z puszki

  • 100 g tartej żółtej mozzarelli

Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PIZZĘ
  • Suche składniki na ciasto (mąkę pszenną typ 00, suche drożdże, sól i cukier) przesyp do misy i wymieszaj ze sobą. Wlej oliwę i wodę i zagnieć ciasto w jedną bryłę.
  • Podsypując blat mąką, zwarte ciasto wyrabiaj intensywnie przez kilka minut. Wystarczająco wyrobione ciasto na pizzę nie zawiera grudek, jest przyjemnie gładkie i zwarte, nie klei się do dłoni ani kuchennego blatu.
  • Ciasto przełóż do misy, okryj ścierką kuchenną i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, do uaktywnienia drożdży i podwojenia objętości.
  • Po tym czasie ciasto wyłóż na blat podsypany mąką. Dłońmi delikatnie rozciągaj ciasto, formując z niego obszerny okręg z nieco grubszymi brzegami ciasta. Ciasto powinno być jak najcieńsze, jednak bez prześwitów i dziur.
  • SOS POMIDOROWY I DODATKI
  • Na ciasto wyłóż i rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzch po całej powierzchni wyłóż wszelkie dodatki pokrojone na drobniejsze paseczki i kawałki.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni grzanie góra dół lub 200 stopni termoobieg. Piecz 10 – 12 minut do lekkiego nabrania rumieńców.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. pinappleb

    zachwycająco profesjonalne włoskie wykonanie pizzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image