Amerykańskie puszyste pancakes ułożone w naleśnikową wieżę – kto z nas pogardziłby takim rozkosznym śniadaniem? Puchate, niewielkie naleśniczki oblane obficie złocistym słodko – słonawym syropem klonowym, podane ze świeżymi owocami. Przyznam szczerze że u nas sprawdzają się równie dobrze na podwieczorek, co na słodkie śniadanie. Już sama prezencja tych naleśniczków sprawia, że ciężko się im oprzeć.
Do tego typów przysmaków polecam zaopatrzyć się w dobry, kanadyjski syrop klonowy, np. z Lidla w szklanej buteleczce. Złocisty syrop ma idealną płynną konsystencję i w sam raz słodki, ale nie za słodki smak. Najlepiej sprawdzają się owoce sezonowe: borówki amerykańskie, truskawki, soczyste brzoskwinie. Ale w porze jesienno – zimowej nie rezygnuj z naleśników, udekoruj je bananami lub ananasem z puszki.