Przepis | Strona główna | Kuchnia Amerykańska | Prawdziwe amerykańskie pancakes
Prawdziwe amerykańskie pancakes

Prawdziwe amerykańskie pancakes

Amerykańskie puszyste pancakes ułożone w naleśnikową wieżę – kto z nas pogardziłby takim rozkosznym śniadaniem? Puchate, niewielkie naleśniczki oblane obficie złocistym słodko – słonawym syropem klonowym, podane ze świeżymi owocami. Przyznam szczerze że u nas sprawdzają się równie dobrze na podwieczorek, co na słodkie śniadanie. Już sama prezencja tych naleśniczków sprawia, że ciężko się im oprzeć.

Do tego typów przysmaków polecam zaopatrzyć się w dobry, kanadyjski syrop klonowy, np. z Lidla w szklanej buteleczce. Złocisty syrop ma idealną płynną konsystencję i w sam raz słodki, ale nie za słodki smak. Najlepiej sprawdzają się owoce sezonowe: borówki amerykańskie, truskawki, soczyste brzoskwinie. Ale w porze jesienno – zimowej nie rezygnuj z naleśników, udekoruj je bananami lub ananasem z puszki.

Amerykańskie śniadaniowe pankejki

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: ŚniadanieKuchnia: AmerykańskaTrudność: Łatwe
Ilość około

20

sztuk
Przygotowanie

10

min.
Smażenie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Prawdziwe amerykańskie pancakes ułożone w naleśnikową wieżę. Polane sporą ilością syropu klonowego, podane ze świeżymi owocami.

Składniki:

  • AMERYKAŃSKIE PANCAKES
  • 1 jajko z ekologicznego chowu

  • 160 ml mleka krowiego

  • 30 g masła roztopionego, wystudzonego

  • 150 g mąki pszennej

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 czubata łyżka zwykłego cukru

  • szczypta soli

  • PONADTO
  • odrobina masła do smażenia

  • syrop klonowy

  • borówki amerykańskie, jeżyny, banan lub truskawki

  • cukier puder

  • KOKTAJL
  • 1/2 szklanki jagód leśnych świeżych lub mrożonych

  • 1 szklanka truskawek

  • 1 łyżka zwykłego cukru

  • 200 ml mleka


Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść w rondelku lub miseczce umieszczonej na kilkadziesiąt sekund w mikrofali, płynne masło odstaw na chwilę do przestudzenia.
  • Wszystkie składniki pancakes wraz z rozpuszczonym masłem umieść w wysokim naczyniu i potraktuj mikserem elektrycznym lub rózgą kuchenną. Masa powinna nabrać bąbelków powietrza i mieć jednolitą strukturę bez żadnych grudek mąki.
  • Rozgrzej nieprzywierającą patelnie przesmarowaną cienką warstwą masła. Na patelnię nakładaj łyżką okrągłe, płaskie placuszki (1 lekko czubata łyżka ciasta przypadająca na 1 naleśnik). Smaż z każdej ze stron do lekkiego zarumienienia, obracaj na drugą stronę kiedy na naleśniku pojawiają się bąbelki powietrza.
  • Usmażone pancakes układaj jeden na drugim, tworząc naleśnikową wierzę. Jeszcze ciepłe polej solidną porcją złocistego syropu klonowego i udekoruj świeżymi owocami.
  • Do naleśników znakomicie pasuje owocowy koktajl. Przygotuj go poprzez zblendowanie owoców z mlekiem i niewielką ilością cukru. W upalne dni użyj zimnego mleka i mrożonych jagód leśnych, koktajl będzie chłodnym dodatkiem do ciepłych naleśników.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*