Brazylia to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny jasnotowatych. Pochodzi z tropikalnej strefy Afryki. Obecnie występuje tylko w uprawie. To niewielki krzew o zielonych, charakterystycznie zaokrąglonych liściach. Cechuje się przyjemnym zapachem oraz lekko słodkim smakiem.
Należy do ziół prowansalskich. Zawiera witaminę A, C i E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta-karoten oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk miedź i sód. Wpływa na układ pokarmowy i nerwowy, poprawia trawienie pokarmów, niweluje wzdęcia, działa rozkurczowo i moczopędnie, wykazuje działanie przeciwzapalne i pobudzające akcję serca oraz stosowana jest jako naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Bazylia to niezastąpiony składnik dań kuchni śródziemnomorskiej.
Świeże liście, ze względu na wyrazisty smak i zapach dodaje się do sałatek i zup, szczególnie pomidorowych. Można również nacierać nią mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Używana jest także do aromatyzowania octu winnego i oliwy z oliwek. Produkuje się także oryginalne w smaku lody i wyroby czekoladowe oraz likiery. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż po wysuszeniu traci większość aromatu.