Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
Makaron z bazyliowo - miętowym pesto i prosciutto

Makaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto

Orzeźwiający makaron z pesto ze świeżej bazylii i mięty. Dodatek szynki dojrzewającej i wiórków tartego parmezanu. Proste, włoskie danie makaronowe z wykwintnymi składnikami.

O kuchni włoskiej mówi się że to kuchnia prosta i tania. Nie sposób temu zaprzeczyć. Włosi w swojej kuchni wykorzystują podstawowe i ogólnodostępne składniki, które odpowiednio skomponowane dają coś wyjątkowego. Gwarancją jakości i udanego przepisu są produkty świeże i dobrej jakości.

Makaron z pesto bazyliowo – miętowym i szynką dojrzewającą

5 od 25 osób
Autor: Paweł Clad Danie: MakaronyKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

100

kcal

Orzeźwiające pesto bazyliowe z dodatkiem świeżych listków mięty. Makaron z sosem, parmezanem i szynką dojrzewającą.

Składniki:

  • PESTO
  • 1 szklanka liści świeżej bazylii

  • 1 garść liści świeżej mięty

  • 3 łyżki płatków prażonych migdałów

  • 1/2 cytryny

  • 3 łyżki startego parmezanu lub grana padano

  • 1 ząbek czosnku ekologicznego, maleńki

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin

  • szczypta soli

  • MAKARON
  • 200 g makaronu tagliatelle lub spaghetti

  • 6 plastrów szynki dojrzewającej

  • garść tartego parmezanu

  • garść prażonych płatków migdałów


Sposób przygotowania:

  • Listki bazylii i mięty oberwij z krzaczka, obmyj chłodną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Migdały w płatkach upraż na rozgrzanej patelni, najlepiej bez dodatku tłuszczu. Po uprażeniu odstaw do ostudzenia.
  • W moździerzu kuchennym umieść zieleninę, uprażone migdały, parmezan i czosnek. Utrzyj do uzyskania struktury pasty. Dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę z oliwek i szczyptę soli i mieszaj jeszcze przez chwilę. Jeśli nie posiadasz moździerza, możesz wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera.
  • Makaron tagliatelle ugotuj al dente w osolonej wodzie. W między czasie szynkę poszarp lub pokrój na mniejsze części.
  • Ugotowany makaron od razu po odcedzeniu wymieszaj z pesto bazyliowo – miętowym. Udekoruj kawałkami szynki dojrzewającej, posyp wiórkami tartego parmezanu i płatkami migdałów.

Jeden komentarz

  1. bardzo fajna ta nowa odsłona pesto + duży plus za szynkę dojrzewająca

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*