Bazyliowe pesto i krewetki to jedno z moich ulubionych smakowych połączeń. Wyjątkowo szybki i nieskomplikowany przepis, dający w efekcie wykwintne danie makaronowe. Smak jest głęboki i wielopoziomowy. Polecam ten przepis by zaskoczyć gości wyjątkowym daniem lub zjeść romantyczną kolację we dwoje.
Makaron z bazyliowym pesto i krewetkami
2
porcje10
min.10
min.230
kcalChrupiące i jędrne krewetki usmażone na maśle czosnkowym oraz własnoręcznie przygotowane bazyliowe pesto. Udekorowane parmezanem i małymi pomidorkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 bazylia w doniczce (dorodnej wielkości)
3 ząbki czosnku BIO
50 g orzeszków piniowych
50 g sera parmezan lub grana padano
3 łyżki oliwy z oliwek lub tradycyjnego oleju rzepakowego
1 łyżka soku z limonki, cytryny
sól i pieprz
250 g krewetek obranych z ogonkiem
2 łyżki masła
150 g dowolnego makaronu
pomidorki koktajlowe opcjonalnie do dekoracji
Sposób przygotowania:
- W pierwszej kolejności należy rozmrozić krewetki oraz ugotować makaron al dente.
- Listki bazylii (bez łodyżek) opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. W blenderze umieścić bazylię, 1 ząbek czosnku, większą część orzeszków pinii oraz parmezanu (niewielką część orzechów i parmezanu zostawiamy do dekoracji), oliwę, sok z limonki lub cytryny, sól i pieprz. Zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Pozostałe 2 ząbki czosnku posiekać drobno, następnie krótką chwilę zeszklić na patelni z dodatkiem masła (uważając by czosnek nie zbrązowiał). Dodać rozmrożone wcześniej krewetki i usmażyć je około 5 minut.
- Gotowe krewetki połączyć w naczyniu z bazyliowym pesto oraz makaronem. Podawać udekorowane pozostałymi orzeszkami pinii, parmezanem i małymi pomidorkami.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Zobacz także:
Kluski śląskie z dziurką z bazyliowym pestoMakaron z bazyliowo – miętowym pesto i prosciutto
Pesto alla genovese – zielony sos pesto z Genui
Pesto alla siciliana – czerwony sos pesto z Sycylii
Krewetki w tempurze z sosem mango i chilli
Krewetki duszone na maśle czosnkowym i białym winie
Doskonałe pesto
Niebo w gębie! polecam!