Beza to słodki wyrób cukierniczy wykonany z masy z białek jaj kurzych i cukru pudru upieczonej w niskiej temperaturze. Używane na ciastka oraz torty, wówczas przekładane bądź ozdabiane różnego rodzaju kremami. Cukiernicy wyróżniają trzy rodzaje bezy. Najpopularniejsza i najprostsza w przygotowaniu jest beza francuska.
Do tworzenia dekoracji często używa się nieco sztywniejszej bezy szwajcarskiej. Podobne zastosowanie ma beza włoska, która charakteryzuje się brązowawym, zarumienionym wierzchem. Bardzo popularne są także beziki – małe ciasteczka wykonane z bezy. Najczęściej mają nieregularne kształty oraz są lekko ciągliwe w środku i kruche na zewnątrz. W przygotowaniu są bardzo proste.
Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze.