Chrupiące monoporcje bezy Pavlova z kremem z serka mascarpone i wanilii, udekorowane świeżymi owocami sezonowymi i musem truskawkowym. Królowa wśród deserów, uwodzi atrakcyjnym wyglądem i zachęca do konsumpcji.
Beza Pavlova z kremem mascarpone i sezonowymi owocami
Porcje
6
sztukPrzygotowanie
30
min.Pieczenie
1
godz.40
min.Kalorie
310
kcalJej wysokość Beza Pavlova w bogatej wersji. Nadzienie z kremowego serka mascarpone, truskawki i czerwone porzeczki oraz mus owocowy.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BEZA
5 5 białek
250 g 250 drobnego cukru
1 łyżeczka 1 mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka 1 soku z cytryny
- NADZIENIE
150 g 150 serka mascarpone
200 g 200 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
1 1 laska wanilii
4 łyżki 4 cukru pudru
200 g 200 świeżych truskawek
50 g 50 czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:
- CHRUPIĄCE BEZY
- Białka powinny być w temperaturze pokojowej. Ubij je na pianę, kiedy nabiorą sztywności, cierpliwie łyżka po łyżce dodawaj cukier. Miksuj cały czas do momentu rozpuszczenia kryształów cukru.
- Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i sok z cytryny. Gotowa masa powinna być gęsta, bez wyczuwalnych kryształków cukru.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze odrysuj 6 okręgów o średnicy 5 cm, na każdy z nich dynamicznie wyłóż porcję bezy kształtując jej regularny kształt. Postaraj się uformować w każdej bezie niewielkie wgłębienie na krem. Musi być to zrobione sprawnie, by masa nie straciła bąbelków powietrza i co za tym idzie, nie upadła.
- Przygotowane bezy wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 150 stopni na 5 minut. Następnie temperaturę pomniejsz do 100 stopni i pozostaw na 90 minut. W tym czasie beza będzie się suszyć i nabierze pożądanej chrupkości, natomiast nie zżółknie ani nie przypali się.
- Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w środku do całkowitego wystygnięcia.
- MUS TRUSKAWKOWY
- Połowę przygotowanych truskawek, czyli 100 g zmiksuj z 2 łyżkami cukru pudru tworząc gładki mus.
- KREM
- Serek mascarpone zmiksuj do rozluźnienia jego konsystencji. Pod koniec wymieszaj z nasionkami wydłubanymi z laski wanilii.
- Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno, mniej więcej w połowie ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru.
- Kiedy słodka śmietanka nabierze sztywności, dodawaj stopniowo po niewielkiej ilości mascarpone z wanilią.
- Porcją kremu nadziej bezy i udekoruj je świeżymi truskawkami i porzeczkami. Polej truskawkowym musem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Beza Pavlova z kremem z białą czekoladą i mini kiwiCiasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
Śniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Tarta z mascarpone i ciemnymi owocami leśnymi
Eton mess aux fraises truskawkowy deser z bezą
dzieło sztuki i wyjątkowego smaku
ta beza jest królową wszystkich ciast 😀