Biała czekolada

Biała czekolada to jeden z rodzajów czekolady na bazie masła kakaowego, cukru i mlecznych składników. Charakteryzuje się białym kolorem i brakiem proszku kakaowego. W skład wchodzi tłuszcz kakaowy, cukier, mleko i dodatki smakowe.

Zawiera witaminy A, D, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor i potas. Biała czekolada poprawia nastrój i łagodzi ból. Jest produktem wysokokalorycznym. Dostarcza dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia. Zjedzenie białej czekolady wywołuje nagłe skoki glukozy we krwi. Może stanowić słodką przekąskę, jednak znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.

Na bazie białej czekolady przygotowuje się rozgrzewający napój oraz rozmaite desery m. in. sernik z białej czekolady, torty, muffinki lub lody. Robi się również słodkie polewy do ciast i innych słodkości. Zawiera spore ilości cholesterolu, dlatego niekorzystnie wpływa na zdrowie. Powinny z niej zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia układu krążenia.

Przepisy z białą czekoladą