Biszkopt to rodzaj lekkiego ciasta przyrządzonego na bazie jaj z małym dodatkiem mąki pszennej i cukru- bez dodatku tłuszczu. Niektórzy dodają zamiast mąki pszennej mąkę ziemniaczaną,ponieważ zawiera mniej glutenu. Odznacza się dużą pulchnością i lekkością.
Jest to ciasto dietetyczne, gdyż składnikiem spulchniającym jest wyłącznie tłoczone powietrze, a nie np. proszek do pieczenia. Są dwie metody robienia biszkoptu: na ciepło i na zimno. Ta pierwsza polega na tym, że jajka połączone z cukrem ubija się, ogrzewając naczynie na parze. Dzięki temu do naszego ciasta możemy wtłoczyć więcej powietrza. Druga metoda polega na oddzieleniu białka jajek od żółtek.
Biszkopt charakteryzuje się sporą zawartością witaminy B1, cynku i cholesterolu. Zawiera też dawkę białka, wody i wapnia. Na jego bazie przygotowuje się torty, smakowite desery z galaretką i owocami oraz swojskie ciasteczka. Biszkopt słynie z tego, że przygotowuje się go bardzo szybko, dlatego jest alternatywą dla osób, które nie lubią spędzać czasu w kuchni i piec.