Prosty klasyczny biszkopt zwieńczony śmietankową pianką ze zmiksowanym koktajlem truskawkowym. Ciasto wdzięczne i smakowite.
Truskawkowa pianka śmietankowa na biszkopcie
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Porcje
12
porcjePrzygotowanie
30
min.Pieczenie
30
min.Kalorie
260
kcalKlasyczny biszkopt z truskawkową pianką ze śmietanki, zmiksowanego koktajlu truskawkowego i galaretki. Proste ciasto z musem truskawkowym.
Składniki:
- BISZKOPT
4 jajka z wolnego wybiegu
150 g drobnego cukru do wypieków
70 g mąki pszennej
60 g kaszy mannej
- TRUSKAWKOWA PIANKA
500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
2 galaretki truskawkowe
100 g mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT
- Białka ubij na sztywno. Cały czas miksując dodawaj po odrobinie cukru i po 1 żółtku. Ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru.
- Do jajek przesiej przez sito mąkę pszenną i kaszę manną. Zmiksuj tylko przez chwilę, jedynie do połączenia składników lub wymieszaj za pomocą szpatułki.
- Masę przelej na formę o wymiarach 24 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię masy. Wstaw do nagrzanego wcześniej piekarnika do temperatury 170 stopni na 30 minut. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- TRUSKAWKOWA PIANKA
- W garnuszku zagotuj wodę, nieco mniejszą ilość od tej zalecanej na opakowaniu producenta. W gorącej wodzie rozpuść galaretki i pozostaw do ostudzenia i zgęstnienia.
- Truskawki umyj i usuń szypułki, po czym zblenduj na koktajl.
- Śmietankę kremówkę ubij na bitą śmietanę, następnie połącz ją z truskawkami i tężejącą galaretką. Piankę wylej na biszkopt i wstaw do lodówki na co najmniej 60 minut.
- Po schłodzeniu udekoruj tartą mleczną czekoladą.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePesto
Polub nas na Facebook
Zobacz także:
Przepis na prostą nalewkę truskawkowąDelikatny biszkopt wiedeński
Piegusek z musem borówkowym w galaretce
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Biszkopt z kremem śmietankowym i galaretką
niebiańskie ptasie mleczko
Biszkopt niezwykle puszysty i mus truskawkowy lekki jak chmurka
Truskawkowa pianka faktycznie smakuje jak koktajl truskawkowy w formie placka, kocham to ciasto!