Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami
Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami

Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami

Puszyste, mięciutkie biszkopciki z niewielką ilością mąki, po upieczeniu zwinięte w łódeczkę i nadziane kremem. Nadzienie z bitej śmietanki usztywnionej roztopioną mleczną czekoladą, bajecznie smaczne. Omleciki udekorowane świeżymi truskawkami i oprószone cukrem pudrem. Słodki deser puszysty jak chmurka.

Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami

5 od 20 osób
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Biszkoptowe puszyste naleśniczki złożone w łódeczkę, nadziane kremem śmietankowym z białą czekoladą, ozdobione świeżymi truskawkami.

Składniki:

  • BISZKOPTOWE OMLETY
  • 5 jaj z chowu ekologicznego

  • 5 łyżek cukru drobnego, do wypieków

  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • maleńka szczypta soli

  • ŚMIETANKOWE NADZIENIE
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 200 g białej czekolady Milka

  • świeże truskawki

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE OMLETY
  • Przygotuj 2 duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia rozrysuj ołówkiem w niewielkich odstępach 10 sztuk 10 – centymetrowych okręgów. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo wciąż ubijając dodawaj po troszku zwykłego cukru, cukru waniliowego i po 1 żółtku.
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj szpatułką kuchenną jedynie do połączenia. Mieszaj ostrożnie, nie pozbawiając piany objętości i bąbelków powietrza.
  • Masę wyłóż na blaszki pokrywając powierzchnię wyrysowanych okręgów. Piecz w 180 stopniach przez 5 – 7 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta.
  • Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie.
  • ŚMIETANKOWY KREM
  • Białą czekoladę połam na kostki, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Czekolady nie gotuj na palniku, umieść ją w metalowej misce, a miseczkę w garnku z gorącą wodą. Czekolada roztopi się pod wpływem ciepła, ale nie przypali się.
  • Schłodzoną śmietankę deserową ubij na sztywną pianę. Do śmietanki przelej cienką strużką płynną białą czekoladę, mieszaj jeszcze chwilę do połączenia.
  • Krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego i przy pomocy ozdobnej tylki nadziej wnętrza łódeczek biszkoptowych. Na wierzch ułóż kawałeczki świeżych truskawek, omleciki oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*