Puszyste, mięciutkie biszkopciki z niewielką ilością mąki, po upieczeniu zwinięte w łódeczkę i nadziane kremem. Nadzienie z bitej śmietanki usztywnionej roztopioną mleczną czekoladą, bajecznie smaczne. Omleciki udekorowane świeżymi truskawkami i oprószone cukrem pudrem. Słodki deser puszysty jak chmurka.
Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami
10
sztuk20
min.40
min.300
kcalBiszkoptowe puszyste naleśniczki złożone w łódeczkę, nadziane kremem śmietankowym z białą czekoladą, ozdobione świeżymi truskawkami.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPTOWE OMLETY
5 5 jaj z chowu ekologicznego
5 łyżek 5 cukru drobnego, do wypieków
1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżek 5 mąki pszennej
1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej
maleńka szczypta soli
- ŚMIETANKOWE NADZIENIE
500 ml 500 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
200 g 200 białej czekolady Milka
świeże truskawki
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- BISZKOPTOWE OMLETY
- Przygotuj 2 duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia rozrysuj ołówkiem w niewielkich odstępach 10 sztuk 10 – centymetrowych okręgów. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
- Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo wciąż ubijając dodawaj po troszku zwykłego cukru, cukru waniliowego i po 1 żółtku.
- Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj szpatułką kuchenną jedynie do połączenia. Mieszaj ostrożnie, nie pozbawiając piany objętości i bąbelków powietrza.
- Masę wyłóż na blaszki pokrywając powierzchnię wyrysowanych okręgów. Piecz w 180 stopniach przez 5 – 7 minut do tak zwanego suchego patyczka.
- Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta.
- Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie.
- ŚMIETANKOWY KREM
- Białą czekoladę połam na kostki, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Czekolady nie gotuj na palniku, umieść ją w metalowej misce, a miseczkę w garnku z gorącą wodą. Czekolada roztopi się pod wpływem ciepła, ale nie przypali się.
- Schłodzoną śmietankę deserową ubij na sztywną pianę. Do śmietanki przelej cienką strużką płynną białą czekoladę, mieszaj jeszcze chwilę do połączenia.
- Krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego i przy pomocy ozdobnej tylki nadziej wnętrza łódeczek biszkoptowych. Na wierzch ułóż kawałeczki świeżych truskawek, omleciki oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
- Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.
Zobacz także:
Omleciki śniadaniowe z szynką i seremŚniadaniowa owsianka na mleku z truskawkami
Babeczki podwójnie orzechowe z kremem
Biszkopt z galaretką i świeżymi truskawkami
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Mini tarty z kremem patisierre i truskawkami