Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami
Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami

Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami

Puszyste, mięciutkie biszkopciki z niewielką ilością mąki, po upieczeniu zwinięte w łódeczkę i nadziane kremem. Nadzienie z bitej śmietanki usztywnionej roztopioną mleczną czekoladą, bajecznie smaczne. Omleciki udekorowane świeżymi truskawkami i oprószone cukrem pudrem. Słodki deser puszysty jak chmurka.

Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami

Biszkoptowe omleciki z kremem i owocami

4 z 26 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

10

sztuk
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

300

kcal

Biszkoptowe puszyste naleśniczki złożone w łódeczkę, nadziane kremem śmietankowym z białą czekoladą, ozdobione świeżymi truskawkami.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • BISZKOPTOWE OMLETY
  • 5 5 jaj z chowu ekologicznego

  • 5 łyżek 5 cukru drobnego, do wypieków

  • 1 łyżeczka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 5 łyżek 5 mąki pszennej

  • 1 łyżka 1 mąki ziemniaczanej

  • maleńka szczypta soli

  • ŚMIETANKOWE NADZIENIE
  • 500 ml 500 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 200 g 200 białej czekolady Milka

  • świeże truskawki

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE OMLETY
  • Przygotuj 2 duże blachy, wyłóż je papierem do pieczenia. Na papierze do pieczenia rozrysuj ołówkiem w niewielkich odstępach 10 sztuk 10 – centymetrowych okręgów. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół).
  • Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Stopniowo wciąż ubijając dodawaj po troszku zwykłego cukru, cukru waniliowego i po 1 żółtku.
  • Dodaj przesianą przez sito mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj szpatułką kuchenną jedynie do połączenia. Mieszaj ostrożnie, nie pozbawiając piany objętości i bąbelków powietrza.
  • Masę wyłóż na blaszki pokrywając powierzchnię wyrysowanych okręgów. Piecz w 180 stopniach przez 5 – 7 minut do tak zwanego suchego patyczka.
  • Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta.
  • Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie.
  • ŚMIETANKOWY KREM
  • Białą czekoladę połam na kostki, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Czekolady nie gotuj na palniku, umieść ją w metalowej misce, a miseczkę w garnku z gorącą wodą. Czekolada roztopi się pod wpływem ciepła, ale nie przypali się.
  • Schłodzoną śmietankę deserową ubij na sztywną pianę. Do śmietanki przelej cienką strużką płynną białą czekoladę, mieszaj jeszcze chwilę do połączenia.
  • Krem śmietankowy przełóż do rękawa cukierniczego i przy pomocy ozdobnej tylki nadziej wnętrza łódeczek biszkoptowych. Na wierzch ułóż kawałeczki świeżych truskawek, omleciki oprósz cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

  • Wszystkie nasze przepisy staramy się przygotować w oparciu o najwyższe standardy żywieniowe. Sprawdź zalecenia, jakie przekazuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej i dowiedz się więcej.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*