Zjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci.
Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką
20
porcji30
min.30
min.230
kcalTęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- BISZKOPT CONFETTI
200 g 200 miękkiego masła
4 4 jajka z chowu ściółkowego
100 g 100 drobnego cukru do wypieków
150 g 150 mąki pszennej tortowej
50 g 50 mielonych migdałów
1 łyżeczka 1 proszku do pieczenia
1 łyżka 1 cytrynowej skórki
50 g 50 cukrowej tęczowej posypki
- KREM ŚMIETANKOWY
500 ml 500 schłodzonej śmietanki kremówki 30 %
5 łyżeczek 5 cukru pudru
5 czubatych łyżeczek 5 żelatyny spożywczej uniwersalnej
kolorowa posypka do dekoracji
Sposób przygotowania:
- BISZKOPT KONFETTI
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni, przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm i wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Zarówno jajka jak i masło potrzebne do upieczenia spodu ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową.
- Miękkie masło wraz z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Stopniowo dodawaj po jednym jajku i ucieraj do ujednolicenia masy. Na tym etapie surowa masa może się ważyć, ale po dodaniu mąki nabierze gładkiej struktury.
- Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cytrynowy zest. Suche składniki przemieszaj ze sobą i przesyp do maślano – jajecznej masy. Zmiksuj krótko jedynie do połączenia.
- Masę przełóż na blaszkę. Teraz posyp połową cukrowych perełek i zamieszaj szpatułką przez chwilę, zatapiając koraliki w głębi masy. Nie mieszaj zbyt długo, gdyż cukrowa posypka rozpuszczając się może zabarwić ciasto. Po górze rozsyp resztę koralików. i pozostaw ma powierzchni.
- Ucierany biszkopt wstaw na 25 minut do piekarnika, piecz w 160 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- ŚMIETANKOWY KREM
- Żelatynę zalej w miseczce 50 ml chłodnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie miskę z żelatyną umieść w gorącej wodzie i mieszając doprowadź do uzyskania płynności.
- Mocno schłodzoną śmietankę z miałkim cukrem ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, cienką strużką wlewaj płynny roztwór żelatyny. Krem śmietankowy wyłóż na biszkopt, wygładź jego powierzchnię, obsyp dekoracyjnie tęczową posypką. Schłodź w lodówce do stężenia przez 2 godziny.
Uwagi:
- Jeśli chodzi o tęczową posypkę, użyj tej o intensywnych neonowych kolorach w kształcie drobnych kuleczek lub pręcików. Posypka waflowa i duże perełki nie nadają się, nie rozpuszczą się całkowicie i nie zabarwią biszkoptu tak intensywnie.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
takie kolorowe konfetti jak z bajki