Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem
Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem

Biszkoptowy torcik confetti ze śmietankowym kremem

Zjawiskowy i tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wielokolorowe kryształki barwią biszkopt wewnątrz nadając mu niezwykłej prezencji. Wierzch ciasta zwieńczony delikatnym kremem śmietankowym przypominającym śmietankowe ptasie mleczko. Przepis na tęczowy torcik powstał z myślą o wypiekach sylwestrowych oraz tych z okazji przyjęć organizowanych dla dzieci.

Biszkopt confetti z cukrowymi kryształkami i śmietanką

5 od 33 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

230

kcal

Tęczowy torcik biszkoptowy z zatopionym kolorowym konfetti z cukrowej posypki. Wierzch zwieńczony kremem śmietankowym.

Składniki:

  • BISZKOPT CONFETTI
  • 200 g miękkiego masła

  • 4 jajka z chowu ściółkowego

  • 100 g drobnego cukru do wypieków

  • 150 g mąki pszennej tortowej

  • 50 g mielonych migdałów

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 łyżka cytrynowej skórki

  • 50 g cukrowej tęczowej posypki

  • KREM ŚMIETANKOWY
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30 %

  • 5 łyżeczek cukru pudru

  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • kolorowa posypka do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT KONFETTI
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni, przygotuj blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm i wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Zarówno jajka jak i masło potrzebne do upieczenia spodu ciasta, muszą mieć temperaturę pokojową.
  • Miękkie masło wraz z cukrem utrzyj na jasną, puszystą masę doprowadzając do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  • Stopniowo dodawaj po jednym jajku i ucieraj do ujednolicenia masy. Na tym etapie surowa masa może się ważyć, ale po dodaniu mąki nabierze gładkiej struktury.
  • Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj mielone migdały i cytrynowy zest. Suche składniki przemieszaj ze sobą i przesyp do maślano – jajecznej masy. Zmiksuj krótko jedynie do połączenia.
  • Masę przełóż na blaszkę. Teraz posyp połową cukrowych perełek i zamieszaj szpatułką przez chwilę, zatapiając koraliki w głębi masy. Nie mieszaj zbyt długo, gdyż cukrowa posypka rozpuszczając się może zabarwić ciasto. Po górze rozsyp resztę koralików. i pozostaw ma powierzchni.
  • Ucierany biszkopt wstaw na 25 minut do piekarnika, piecz w 160 stopniach. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • ŚMIETANKOWY KREM
  • Żelatynę zalej w miseczce 50 ml chłodnej wody i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie miskę z żelatyną umieść w gorącej wodzie i mieszając doprowadź do uzyskania płynności.
  • Mocno schłodzoną śmietankę z miałkim cukrem ubij na sztywną pianę. Cały czas miksując, cienką strużką wlewaj płynny roztwór żelatyny. Krem śmietankowy wyłóż na biszkopt, wygładź jego powierzchnię, obsyp dekoracyjnie tęczową posypką. Schłodź w lodówce do stężenia przez 2 godziny.

Uwagi:

  • Jeśli chodzi o tęczową posypkę, użyj tej o intensywnych neonowych kolorach w kształcie drobnych kuleczek lub pręcików. Posypka waflowa i duże perełki nie nadają się, nie rozpuszczą się całkowicie i nie zabarwią biszkoptu tak intensywnie.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*