Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Biszkopt z galaretką i kremem maślanym
Biszkopt z galaretką i kremem maślanym

Biszkopt z galaretką i kremem maślanym

Biszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym nie spełnią swojej roli. Poza sezonem truskawkowym użyj bananów lub brzoskwini z puszki.

Biszkopt z truskawkami, galaretką i kremem maślanym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WypiekiKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

20

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Biszkopt przełożony kremem maślanym, zwieńczony plasterkami truskawek zatopionymi w truskawkowej galaretce.

Składniki:

  • BISZKOPT
  • 4 jajka swojskie ściółkowe

  • szczypta soli

  • 100 g zwykłego cukru

  • 70 g mąki pszennej

  • 4 łyżki kaszy mannej

  • KREM MAŚLANY
  • 200 g miękkiego masła

  • 60 g cukru pudru

  • 1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią

  • GALARETKA Z OWOCAMI
  • 500 g świeżych, słodkich truskawek

  • 2 opakowania galaretki truskawkowej


Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT
  • Jajka koniecznie muszą mieć temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Same białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Do puszystych białek stopniowo dodawaj cukier, miksuj aż wszelkie kryształki cukru rozpuszczą się. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.
  • Do masy wsyp mieszaninę mąki pszennej i kaszy mannej. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera, jedynie do połączenia masy.
  • Puszystą masę biszkoptową przełóż na blaszkę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładź powierzchnię biszkoptu. Biszkopt piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni przez 25 – 30 minut.
  • Upieczony biszkopt zostaw do całkowitego wystudzenia i odparowania wilgoci, bez przykrycia (najlepiej na 2 – 3 godzin). Po tym delikatnie odklej biszkopt od papieru do pieczenia i przewróć do góry nogami – dzięki temu równiutka powierzchnia pojawi się u góry.
  • MASA MAŚLANA
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na białą, puszystą masę. Ucieranie powinno trwać co najmniej 10 minut, a masło całkowicie zmienić konsystencję i kolor.
  • Maślany krem rozsmaruj równomiernie po powierzchni ostudzonego biszkoptu.
  • TRUSKAWKI W GALARETCE
  • W rondelku zagotuj 800 ml wody (ilość wody musi być mniejsza niż ta podana na opakowaniach galaretek owocowych). Wrzątek zdejmij z palnika i rozpuść w nim galaretki. Odstaw do wystudzenia, po czym wstaw do lodówki i pozostaw do zgęstnienia.
  • Truskawki oczyść z szypułek, pokrój na plasterki. Truskawki ułóż na całej powierzchni masy maślanej. Zalej tężejącą, nieco zagęszczoną truskawkową galaretką. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 2 – 3 godzin.
  • Ciasto pokrój na kawałki, wyjmij je z lodówki 30 minut przed planowanym serwowaniem. Masa maślana stwardnie w lodówce, więc dobrze żeby przed degustacją nabrała temperatury pokojowej i nieco zmiękła.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*