Biszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto z dużą ilością tłustej masy. Ciasto jest lekkie, z mnóstwem słodkich truskawek zerwanych w szczycie sezonu. Poza sezonem na truskawki, polecam użyć innych owoców – sztuczne truskawki z marketu w sezonie jesienno zimowym nie spełnią swojej roli. Poza sezonem truskawkowym użyj bananów lub brzoskwini z puszki.
Dzisiaj go upiekłam. W ogóle pierwszy raz w życiu upiekłam biszkopt i wyszedł piękny (dla większej pewności używałam ręcznego miksera z dwiema końcówkami do ubijania). Rzuciłam nim też o podłogę, tak jak autorka zaleca 😀 Będzie jutro tort urodzinowy dla synka. Dziękuję uprzejmie za przepis. Rzeczywiście łatwo się go robi – polecam!!!
Super, cieszę się że biszkopt się udał