Borówki

Borówki są gatunkiem roślin wieloletnich z rodziny wrzosowatych. Ma swoje pochodzenie z Ameryki Północnej. Wyróżniamy przede wszystkim borówki amerykańskie i czarne, inaczej zwane jagodami. Są większe i słodsze od swoich kuzynek, czyli jagód. Kwiaty borówki są podłużne, zebrane w większe grupy, koloru białego lub kremowego.

Owoce są niebieskie z jasnym miąższem, o wielkości do 2 cm. Świeże powinny być intensywnie niebieskie, pokryte białawym, kredowym nalotem woskowym. Zawierają witaminy A, B, C i PP a także minerały takie jak: cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo i wapń. Poprawiają pamięć,regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą, mają wpływ na proces starzenia się organizmu, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i nowotworom oraz wspomagają pracę oczu i układu pokarmowego.

Spożywanie tego owocu chroni przed wirusem zapalenia wątroby typu C, ponieważ związki w niej zawarte zapobiegają rozprzestrzenianiu się wirusa. Borówki można dodać do sałatki lub płatków śniadaniowych, zjeść same lub przyrządzić z nich ciasto oraz pierogi.

Przepisy na dania z borówkami: