Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką
Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką

Pierogi z jagodami leśnymi polane śmietanką

Letnie pierogi na słodko nadziewane jagódkami leśnymi, koniecznie polane roztopionym masłem i kwaśną śmietaną z cukrem. Cienkie ciasto sprawia że pierożki są miękkie. Warto popracować nad precyzją grubości ciasta, im cieńsze tym miększe, jednak nie może być za cienkie by farsz nie ulotnił się podczas gotowania we wrzątku. Pierogi nie muszą być równe o idealnym kształcie, nie będzie to miało wpływu na ich rozkoszny smak.

Sezon na leśne jagody przypada mniej więcej na przełom czerwca i lipca. Na bazarku można zakupić na litry przepiękne owoce jagodowe. To też najlepszy czas na przygotowanie pierogowych zapasów. Oczywiście przez pozostałą część roku można przygotować pierogi z mrożonymi jagodami leśnymi.

Okrągłe pierogi na słodko nadziewane jagódkami

5 od 12 osób
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

40

sztuk
Przygotowanie

50

min.
Gotowanie

5

min.
Kalorie

110

kcal

Przypominające lato pierogi nadziewane jagodami leśnymi. Podane z roztopionym masłem, kwaśną śmietaną i cukrem. Pierogi z owocami.

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI
  • 500 g mąki pszennej typ 500

  • 1 łyżka masła

  • szczypta soli morskiej

  • 300 ml gorącej wody

  • JAGODOWE NADZIENIE I POLEWA
  • 500 g jagód leśnych świeżych lub mrożonych

  • 1 łyżka mąki

  • kwaśna śmietana 18 %

  • roztopione masło do polania

  • cukier drobny

  • borówki amerykańskie do dekoracji


Sposób przygotowania:

  • CIASTO NA PIEROGI
  • Mąkę typ 500 przesiej przez sitko wprost na stolnicę, pozbywając się zbitych grudek. W osobnym dzbanku rozmieszaj gorącą wodę, masło i sól. Masełko powinno roztopić się pod wpływem temperatury.
  • W kopce mąki wydrąż dołek i stopniowo wlewaj do niego gorącą wodę z dodatkami. Ciasto intensywnie zagniataj dłońmi przez 10 – 15 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  • Wyrobione ciasto uformuj w kulę, ułóż na blacie podsypanym mąką pszenną, okryj metalową miską i pozostaw na 30 minut. Zapobiegnie to nadmiernemu odparowaniu wilgoci i zapewni miękkość ciasta.
  • W międzyczasie przygotuj owoce jagodowe. Jeśli używasz świeżych jagód leśnych, opłucz je na sicie przelewając zimną wodą i tym samym pozbywając się zanieczyszczeń. Pozostaw do odsączenia z wody, po czym owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną wchłaniającą nadmiar wilgoci. W przypadku mrożonych jagódek, nie rozmrażaj owoców, jedynie przemieszaj je ze skrobią ziemniaczaną.
  • Kulę ciasta podziel na 4 części. Wałkuj 1 z nich na blacie oprószonym mąką, w tym czasie pozostałe części ciasta trzymaj wciąż przykryte misą. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, szklanką wykrawaj kółka.
  • Na środku każdego kółka ułóż łyżeczkę przygotowanych jagód leśnych, na wierzch połóż drugi krążek ciasta. Boki zlep palcami tworząc uroczą falbankę.
  • Pierogi zamroź układając je na półce zamrażarki oprószonej mąką pszenną, jedną warstwą na płasko. Pozostaw na 30 minut do zastygnięcia, po czym delikatnie przełóż do torebek na mrożonki. Pozwoli to zachować ich odpowiedni kształt i zapobiegnie zgnieceniu delikatnego ciasta.
  • GOTOWANIE PIEROGÓW
  • Możesz też od razu ugotować pierożki. W dużym garnku zagotuj wodę, na wrzątek wrzucaj porcjami po 10 sztuk pierogów (tych świeżo przygotowanych lub wcześniej mrożonych). Od momentu wypłynięcia na powierzchnie gotuj kolejne 5 minut. Ugotowane ostrożnie wyłóż na talerz łyżką cedzakową.
  • W rondelku rozpuść łyżkę masła. Polej płynnym tłuszczem pierogi, nałóż łyżkę kwaśnej śmietany i obsyp białym cukrem. Możesz udekorować także świeżymi owocami jagód leśnych lub borówki amerykańskiej. Zajadaj ze smakiem.

Uwagi:

  • Pierogi możesz też zlepiać w tradycyjny sposób. Na krążku ciasta ułóż łyżeczkę jagód leśnych, ciasto złóż w połowie formując kształt półksiężyca, po czym zlep szczelnie brzegi. Kształt pierożków w żaden sposób nie wpływa na ich kształt.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*