Brokuł jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za przodka kalafiora. Historia brokuła sięga czasów Starożytnego Rzymu. Ceniono go za oryginalny smak i niebanalny wygląd. Można go uprawiać w przydomowym ogródku.
Lubi nasłonecznione miejsca, osłonięte od wiatru. Składa się z ciasno ułożonych różyczek,wyrastających na grubej, krótkiej łodydze. Jedzony na surowo ma istotne działanie antynowotworowe w przypadku raka płuc, prostaty, jelita grubego, piersi i skóry. Dzieje się tak dzięki obecności w nim sulforafanu, blokującego powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwiającego likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Brokuły zawierają wiele substancji odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie. Są też bogate w witaminy K i A, pomagające wchłaniać witaminę D.
Witamina A opóźnia proces starzenia, zapobiega ślepocie i wzmacnia kości. Spożycie tego warzywa zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby sercowo- naczyniowe i neurodegeneracyjne. Szklanka tego warzywa zawiera tyle samo protein, co szklanka ryżu lub kukurydzy, jednak dostarcza nam o połowę mniej kalorii – 100 g brokułów to tylko 33,7kcal.