Zapiekanka z ziemniakami i sosem serowym
4
porcje20
min.1
godz.290
kcalZapiekanka z młodymi ziemniaczkami, boczkiem i brokułami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem śmietanowo – serowym.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1 kg 1 młodych ziemniaków
1 1 większy brokuł
200 g 200 swojskiego boczku
1 1 czerwona cebula
1 1 biała cebula
- SOS SEROWY
200 g 200 kwaśnej śmietany
2 2 jajka od szczęśliwych kur
100 g 100 tartej mozzarelli
1/2 1/2 natki pietruszki
1/2 łyżeczki 1/2 soli morskiej
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy z łupinki lub jeśli używamy młodych ziemniaków, wystarczy je jedynie wyszorować. Kroimy je w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
- Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i wkładamy go do wrzącej, gotującej się wody na 5 minut. Może to być woda po ugotowanych wcześniej ziemniaczkach.
- Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pióra. Podsmażamy na patelni do lekkiego przyrumienienia i zeszklenia się cebulki. Nie ma konieczności dodawania tłuszczy do smażenia, ponieważ boczek wytopi potrzebny tłuszcz.
- SOS SEROWY
- Jajka ubijamy przez chwilę trzepaczką, by pozbawić je glutowatej konsystencji. Dodajemy do nich kwaśną śmietanę, tarty ser mozzarella, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy intensywnie do gładkości.
- ZAPIEKANKA
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy układać poszczególne składniki.
- Ziemniaki układamy warstwami, na przemian z brokułem, boczkiem i cebulą. Każdą z warstw polewamy też sosem serowym. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Uwagi:
- Zapiekanka wychodzi najlepsza w sezonie na młode polskie ziemniaki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zapiekanka z ziemniaczkami i sosem serowym z tartą mozzarellą. Pomysł na wyjątkowy obiad z prostych i podstawowych składników. Zapiekanka ziemniaczana to danie pieczone w naczyniu żaroodpornym, serwowane na ciepło. W niczym nie przypomina zapiekanki z bagietką i keczupem, więc niech Was to nie zmyli!
Zobacz także:
Zapiekanka z warzyw korzeniowychKartoffelsalat sałatka ziemniaczana z młodych ziemniaków
Tarta Quiche Lorraine z porem i boczkiem
Pieczone szparagi owijane boczkiem
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym
Pieczone rozgniecione ziemniaki
Jaka mąka i ile ?
Pyyycha! Bardzo dobry obiad, który przypadł do gustu wszystkim moim domownikom, a to wcale nie jest takie proste:P