Przepis | Strona główna | Dania główne | Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i sosem serowym

Zapiekanka z ziemniakami i sosem serowym

5 z 20 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ObiadKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

290

kcal

Zapiekanka z młodymi ziemniaczkami, boczkiem i brokułami. Przepyszne i aromatyczne danie zapiekane z sosem śmietanowo – serowym.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 1 kg 1 młodych ziemniaków

  • 1 1 większy brokuł

  • 200 g 200 swojskiego boczku

  • 1 1 czerwona cebula

  • 1 1 biała cebula

  • SOS SEROWY
  • 200 g 200 kwaśnej śmietany

  • 2 2 jajka od szczęśliwych kur

  • 100 g 100 tartej mozzarelli

  • 1/2 1/2 natki pietruszki

  • 1/2 łyżeczki 1/2 soli morskiej

  • czarny pieprz


Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy z łupinki lub jeśli używamy młodych ziemniaków, wystarczy je jedynie wyszorować. Kroimy je w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut.
  • Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i wkładamy go do wrzącej, gotującej się wody na 5 minut. Może to być woda po ugotowanych wcześniej ziemniaczkach.
  • Boczek kroimy w paski, a obie cebule w pióra. Podsmażamy na patelni do lekkiego przyrumienienia i zeszklenia się cebulki. Nie ma konieczności dodawania tłuszczy do smażenia, ponieważ boczek wytopi potrzebny tłuszcz.
  • SOS SEROWY
  • Jajka ubijamy przez chwilę trzepaczką, by pozbawić je glutowatej konsystencji. Dodajemy do nich kwaśną śmietanę, tarty ser mozzarella, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy intensywnie do gładkości.
  • ZAPIEKANKA
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym będziemy układać poszczególne składniki.
  • Ziemniaki układamy warstwami, na przemian z brokułem, boczkiem i cebulą. Każdą z warstw polewamy też sosem serowym. Zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.

Uwagi:

  • Zapiekanka wychodzi najlepsza w sezonie na młode polskie ziemniaki.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

Zapiekanka z ziemniaczkami i sosem serowym z tartą mozzarellą. Pomysł na wyjątkowy obiad z prostych i podstawowych składników. Zapiekanka ziemniaczana to danie pieczone w naczyniu żaroodpornym, serwowane na ciepło. W niczym nie przypomina zapiekanki z bagietką i keczupem, więc niech Was to nie zmyli!

Jeden komentarz

  1. Delektujemy

    Pyyycha! Bardzo dobry obiad, który przypadł do gustu wszystkim moim domownikom, a to wcale nie jest takie proste:P

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*