Brzoskwinie to gatunek drzewa należący do rodziny różowatych. Prawdopodobnie pochodzi ze środkowych i północno-wschodnich Chin, obecnie występuje tylko jako roślina uprawna. Brzoskwinia ma niewielkie, średnie lub duże (w zależności od odmiany) owoce.
Soczysty, słodki, pomarańczowy miąższ okrywa pomarańczowo-czerwona skórka pokryta delikatnym meszkiem. Zawiera witaminę A, E, C i witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, bor, selen, wapń, magnez, fosfor i potas. Wspomagają układ moczowy i nerki, pomagają zwalczyć nowotwór piersi,działają moczopędnie, pomagają w walce z zaparciami i ze zmęczeniem oraz łagodzą objawy menopauzy. Brzoskwinie dodajemy do ciast, można zrobić z nich kompot, dżem lub je ususzyć.
Pestki służą do wyrabiania dość rzadkiego oleju o delikatnym zapachu migdałów. Stosuje się je także w kosmetologii do wyrobu kremów, toników i maseczek. Polecane do spożycia dla osób z anemią, nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu, ponieważ nie zawierają tłuszczu ani sodu i zwiększają produkcję czerwonych krwinek.