Kurczak pieczony w brzoskwiniach i prosciutto

Kurczak pieczony w brzoskwiniach i prosciutto

Mięso kurczaka pieczone w piekarniku z dodatkiem brzoskwiń owiniętych szybką dojrzewającą. Brzoskwiniowe prosciutto ze złocistym kurczakiem. Tradycyjna kuchnia z odrobiną egzotyki. Słodycz brzoskwini nasącza mięso kurczaka podczas pieczenia. Szynka dojrzewająca nabiera chrupkości i tworzy się z niej coś na kształt chipsów z szynki.

Kurczak pieczony w brzoskwiniach

5.0 z 35 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

2

porcje
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

230

kcal

Ćwiartki kurczaka pieczone w piekarniku z brzoskwiniowym prosciutto. Chrupiąca skóra kurczaka, soczyste mięso w brzoskwiniowym sosie.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 2 dojrzałe brzoskwinie

  • 4 plastry szynki dojrzewającej

  • sól morska, przyprawa węgierska, gorczyca

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • ryż lub ziemniaki, np. ziemniaki z rozmarynem


Sposób przygotowania:

  • Ćwiartki kurczaka natrzyj solą oraz obficie przyprawą węgierską, obsyp także ziarenkami gorczycy. Przełóż do formy żaroodpornej, układając skórką do góry.
  • Brzoskwinie pozbaw pestek i pokrój na ćwiartki. Każdą cząstkę brzoskwini obwiąż plastrami szynki parmeńskiej. Prosciutto z brzoskwini ułóż wokół kurczaka.
  • Piecz w nagrzanym uprzednio piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut. Skórka mięsa powinna się zarumienić i nabrać chrupkości.

Uwagi:

  • Danie serwuj tradycyjnie z ryżem lub z obsmażonymi na patelni ziemniakami.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

4 komentarze

  1. brzoskwiniowe prosciutto = miłość

  2. znakomita inspiracja kulinarna

  3. o matko te brzoskwinki w szynce parmeńskiej to super pomysł

  4. Brzoskwiniowe prosciutto mnie urzekło. Jutro gotuję taki obiadek.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*