Budyń jest to popularny w Polsce deser na bazie mleka, z dodatkiem skrobi, cukru i z domieszką substancji smakowo-zapachowych. Deser na bazie mleka i skrobi ziemniaczanej można wykonać na dwa sposoby: kupić gotowy proszek do zalania gorącym mlekiem lub przygotować tradycyjny budyń wykorzystując naturalne składniki. Najpopularniejsze smaki budyniu, to: czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, truskawkowy.
Deser wyróżnia się kremową konsystencją oraz specyficznym aromatem. Można jeść go zarówno na ciepło, jak i na zimno. Budyń przygotowany z naturalnych składników, ze względu na dużą zawartość mleka, jest znakomitym źródłem wapnia. Zawiera również witaminy A i D, biotynę, żelazo oraz fosfor.
Budyń wpływa na odporność organizmu, wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, odpowiada za dobry stan skóry, włosów i paznokci, wspomaga pracę tarczycy, łagodzi nadciśnienie, zapobiega chorobom serca i alergii oraz hamuje podział komórek nowotworowych. Jednym ze składników budyniu jest skrobia ziemniaczana, która posiada wysoki indeks glikemiczny. Jest to również stosunkowo kaloryczny deser, więc powinny unikać go osoby dbające o linię.