Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Budyniowe Clafoutis z czerwoną porzeczką
Budyniowe Clafoutis z czerwoną porzeczką

Budyniowe Clafoutis z czerwoną porzeczką

Clafoutis z czerwoną porzeczką i kaszą manną

Clafoutis z czerwoną porzeczką i kaszą manną

5 z 71 głosów
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastoKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Porcje

10

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

40

min.
Kalorie

210

kcal

Budyniowe ciasto z niewielką ilością mąki. Ciasto naleśnikowe z czerwonymi porzeczkami, pieczone w formie żaroodpornej w piekarniku.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 3 3 jajka z chowu ekologicznego

  • 200 ml 200 deserowej śmietanki 30 %

  • 200 ml 200 mleka

  • 150 g 150 zwykłego cukru

  • 1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią

  • 50 g 50 mąki pszennej

  • 50 g 50 kaszy mannej

  • DODATKOWE SKŁADNIKI
  • 300 g 300 czerwonej porzeczki

  • 1 łyżka 1 masła do wysmarowania formy

  • cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj żaroodporną, okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją cienką warstwą masła, zarówno spód jak i brzegi. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  • W misie miksera umieść jajka, deserową śmietankę, mleko, cukier i cukier z wanilią. Zmiksuj całość do całkowitego rozpuszczenia kryształów cukru.
  • Dodaj mąkę przesianą przez sito i kaszę manną. Ponownie zmiksuj do ujednolicenia masy. Powstanie dość rzadka masa, swoją konsystencją przypominająca naleśnikowe ciasto.
  • Przelej do żaroodpornej formy. Wsyp umyte i osuszone czerwone porzeczki, pozbawione ogonków.
  • Formę włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, temperaturę możesz zmniejszyć o mniej więcej 10 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto należy przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Follow us on Facebook

3 komentarze

  1. Clafoutis to niebo w gębie – dosłownie!

  2. ciasto wychodzi idealnie

  3. Ciasto błyskawiczne do wykonania i bardzo smaczne. Faktycznie wychodzi nieco budyniowe, naleśnikowe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*