Clafoutis z czerwoną porzeczką i kaszą manną
Porcje
10
porcjePrzygotowanie
10
min.Pieczenie
40
min.Kalorie
210
kcalBudyniowe ciasto z niewielką ilością mąki. Ciasto naleśnikowe z czerwonymi porzeczkami, pieczone w formie żaroodpornej w piekarniku.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
3 3 jajka z chowu ekologicznego
200 ml 200 deserowej śmietanki 30 %
200 ml 200 mleka
150 g 150 zwykłego cukru
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
50 g 50 mąki pszennej
50 g 50 kaszy mannej
- DODATKOWE SKŁADNIKI
300 g 300 czerwonej porzeczki
1 łyżka 1 masła do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
- Przygotuj żaroodporną, okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm. Wysmaruj ją cienką warstwą masła, zarówno spód jak i brzegi. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- W misie miksera umieść jajka, deserową śmietankę, mleko, cukier i cukier z wanilią. Zmiksuj całość do całkowitego rozpuszczenia kryształów cukru.
- Dodaj mąkę przesianą przez sito i kaszę manną. Ponownie zmiksuj do ujednolicenia masy. Powstanie dość rzadka masa, swoją konsystencją przypominająca naleśnikowe ciasto.
- Przelej do żaroodpornej formy. Wsyp umyte i osuszone czerwone porzeczki, pozbawione ogonków.
- Formę włóż do piekarnika i piecz w 180 stopniach przez 50 minut. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio rumienić, temperaturę możesz zmniejszyć o mniej więcej 10 stopni.
- Po upieczeniu ciasto należy przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Clafoutis ciasto naleśnikowe z jagodami leśnymiCiasto na pizzę. Jak zrobić szybkie cienkie ciasto na pizze
Ciasto porzeczkowe pod maślaną kruszonką
Drożdżowe ciasto ze śliwkami i migdałami
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie
Pyszne ciasto ze śliwkami
Clafoutis to niebo w gębie – dosłownie!
ciasto wychodzi idealnie
Ciasto błyskawiczne do wykonania i bardzo smaczne. Faktycznie wychodzi nieco budyniowe, naleśnikowe