Bulion wołowy rzadko spożywany jest w czystej postaci. Jako składnik innych potraw uchodzi natomiast czasem za szlachetniejszy niż drobiowy. Jego smak jest mocniejszy, wyróżnia się także ciemniejszą, bardziej brązową barwą. Bulion wołowy, podawany często jak rosół z makaronem lub opieczoną bułką jest znacznie ostrzejszy i bardziej wyrazisty niż wersje wegetariańskie czy grzybowe.
Do przygotowania bulionu można wybierać kości szpikowe, długie i krótkie, pokrojone na kawałki, sprawdzi się również ogon, ale w jego przypadku bulion będzie bardzo bogaty w kolagen. Mocno aromatyczny wołowy bulion w wersji instant zapewni walory smakowe, jak i wiele korzystnych właściwości i cennych składników świeżego wywaru. Co ważne, nie zawiera glutaminianu sodu, sztucznych barwników i konserwantów. Przygotowanie domowego bulionu jest proste, choć czasochłonne, ponieważ trwa min. 3 godziny.
W skład bulionu wołowego wchodzi baza bulionu wołowego 66,9% (woda, sól, tłuszcz wołowy 5,4% ekstrakt drożdży, zagęszczony ekstrakt mięsa wołowego 2,2%),woda,skrobia kukurydziana, cukier, aromaty z pszenicą i zagęszczony sok z cytryny. Może zawierać soję i seler.